Butter chicken-ovenschotel uit de Keuken van Sou
Voor Soumia "Sou" Aattaoui, een Limburgse foodblogster met Marokkaanse roots, is koken als ademen en knipperen met de ogen: het gaat vanzelf en ze kan niet zonder. Keuken van Sou is haar eerste kookboek. Speciaal voor GUIDO deelt ze een recept.
"In de herinneringen aan mijn jeugd speelt eten altijd een rol," zegt Sou. "Van momenten waarop ik een taart bakte in de zandbak tot al staand op een stoel toekijken bij mijn mama in de keuken. Al snel begon ik haar te helpen en ze leerde me de kneepjes van het vak. Toen ik die onder de knie had, begon ik zelf te experimenteren. Ik droomde ervan om op een dag mensen te kunnen verrassen en inspireren met mijn eigen recepten. Die kinderdroom is uitgekomen."
BUTTER CHICKEN-OVENSCHOTEL
Ingrediënten (4 personen)
• 600 g aardappelschijfjes
• 300 g kipfilet
• 200 ml tomatensaus
• 250 ml kookroom
• 100 g geraspte mozzarella
• 1 ui
• 5 takjes peterselie
• 2 teentjes knoflook
• 2 el volle yoghurt
• 2 el boter
• 1 tl garam masala
• 1 tl gemberpasta
• 1 tl zout
• ½ tl zwarte peper
• ½ tl chilipoeder
• ½ tl komijnpoeder
• Zonnebloemolie
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 200°C.
• Snijd de kipfilet in blokjes. Snijd de knoflook en de ui fijn. Hak de peterselie grof.
• Doe de kipfilet, de yoghurt, de knoflook, de garam masala, de gemberpasta, het chili- en het komijnpoeder in een kom en meng onder elkaar. Dek af met huishoudfolie, zet in de koelkast en laat 1 uur marineren.
• Verhit een scheut olie in een pan. Voeg de ui toe en bak in 2 minuten glazig.
• Voeg de gemarineerde kip toe en bak 15 minuten op een middelhoog vuur.
• Breng op smaak met zwarte peper en zout.
• Voeg de tomatensaus en de boter toe aan de pan. Meng goed en laat 10 minuten koken.
• Voeg de kookroom toe en laat 3 minuten pruttelen.
• Doe de aardappelschijfjes in een kom en verdeel de helft van de saus erover. Meng onder elkaar zodat de aardappelschijfjes volledig bedekt zijn.
• Vet een ovenschaal in met wat boter. Schep het aardappelmengsel in de schaal en spreid gelijkmatig uit met behulp van een spatel of lepel. Giet de resterende saus erover.
• Dek de schotel af met een vel bakpapier en doe daarover aluminiumfolie, zodat het papier blijft liggen.
• Plaats de ovenschaal 1 uur 20 minuten in de oven.
• Verwijder na 50 minuten het bakpapier en de aluminiumfolie en voeg de geraspte mozzarella toe.
• Zet de oven de laatste 15 minuten op de grillstand, zodat de bovenkant een goudbruin korstje krijgt.
• Serveer met een frisse salade.