Image
10/02/2023

5 winterse redenen om te gaan skiën in Les Sybelles

Elk jaar na de winterexamens trekken duizenden studenten de bergen in om te gaan skiën. In Frankrijk komen ze dan vaak terecht in gereputeerde skigebieden als Les Arcs, Avoriaz of Les Deux Alpes. Die zijn natuurlijk tiptop, maar er zijn nog andere Franse skigebieden meer dan de moeite waard. Wat dacht je van Les Sybelles, het vierde grootste wintersportoord in Frankrijk, met een uitstekende reputatie bij skiërs en snowboarders. GUIDO heeft het uitgetest en kwam terug met 5 goede redenen om er deze winter zelf ook heen te trekken.


1. Het is het vierde grootste skigebied van Frankrijk

Met zijn 136 pistes maakt Les Sybelles (in Maurienne, in het zuiden van de Savoie) deel uit van de grootste met elkaar verbonden skigebieden van Frankrijk, en zelfs van Europa, waar het op de zevende plaats staat in de rangschikking. Les Sybelles is open van midden december tot midden april, wat het een vrijwel sneeuwzeker gebied maakt, ook voor wie graag van zonnige hellingen skiet in de lente.

Wie hebben gelogeerd in het dorp Le Corbier (zie verder), pal in het midden van het domein en dus uiterst geschikt als startpunt voor een (halve) dag skiën. Hier vind je niet veel zwarte pistes, maar maak je geen zorgen, want ook de talrijke rode pistes zijn van een hoog niveau, en je kan ze makkelijk aan elkaar rijgen dankzij niet minder dan 68 skiliften. Ook beginners zijn trouwens welkom, want je kan tot boven 2600 meter klimmen om vervolgens helemaal af te dalen op uitsluitend blauwe pistes.

2. Er is kwaliteitsverblijf voor alle budgetten

Wij hebben gekozen voor een appartement in residentie Atlas, met directe toegang op ski's in de sneeuw van Le Corbier, maar er zijn nog tal van andere verblijfmogelijkheden in Les Sybelles. Dankzij een samenwerking met Sunweb bieden ze ook verblijven op maat aan voor studenten. Wij spraken ter plaatse met Nathan, een student Sociale en Economische Wetenschappen die er met zijn studentenkring op wintersportvakantie was. "Wij hebben gekozen voor het Totally-pakket van Sunweb," vertelt hij. "Dat is ons heel goed bevallen. We zijn in Les Sybelles beland omdat dan zowel ervaren skiërs als beginners in onze kring mee op reis konden."

Nathan en zijn vrienden logeerden in residentie Porte des Saisons in Saint-Sorlin-d'Arves. "Deze residentie is specifiek gericht op studenten, ligt dicht bij de pistes en ook bij de handelszaken en activiteitencentra." Na drie dagen hadden ze de beste spots van het gebied al gevonden en elke dag ontdekten ze nieuwe pistes, zodat ze zich geen seconde hebben verveeld.

3. Je kan er een adembenemende vlucht doen in een ULM-vliegtuig

Snowpark, funzones, mountainbiken op sneeuw, zwembaden, parapente, sledehonden, sneeuwmoto, snake gliss, sleeën, bergbeklimmen... De mogelijkheden in Les Sybelles zijn onuitputtelijk. Een mens moet echter kiezen in het leven, en daarom hebben wij van ons verblijf gebruikgemaakt om een vlucht in een ULM-vliegtuig te doen, de enige manier om rakelings over de bergtoppen van de zes stations van Les Sybelles te scheren. Onze piloot Sébastien heeft meer dan dertig jaar ervaring in de lucht en trakteerde ons op zonder twijfel onze mooiste wintersportervaring ooit.

Dankzij Sybel ULM ontdekten we de besneeuwde berglandschappen vanuit een nieuw en adembenemend perspectief. We waren gelukkig goed ingeduffeld, want hoog in de lucht is het ijskoud. We vlogen weg van de pistes vol skiërs en kwamen boven verlaten Alpenformaties terecht, waar geen mens te bespeuren viel. Dankzij het arendsoog van Sébastien spotten we zelfs een berggems. Na de landing in het skigebied voelden we ons echt geprivilegieerd, want onze piloot verklapte dat dit soort ULM-vluchten slechts in acht Franse stations mogelijk zijn.

Les Sybelles Explor Games

Wil je je afdalingen pimpen met een extra funfactor? Download dan de app Les Sybelles Explor Games voor je vertrekt. Je komt in een online spel terecht vol mysterieuze opdrachten, observatievragen en allerhande quizzen. De beste spelers kunnen een beloning verwachten.

4. Het zijn skistations op mensenmaat

Het domein Les Sybelles dankt haar naam aan de zes mooie skistations die het telt (in het Frans: six belles of si belles). Het zijn authentieke stations op mensenmaat die hun ziel hebben bewaard en elk een eigen accent hebben. Le Corbier, het station waar wij logeerden, ligt in de eerste plaats midden in het skigebied, ideaal om zoveel mogelijk pistes uit te proberen. Auto's zijn er verboden, zodat je gezellig kan slenteren tussen de winkels in het commercieel centrum.

Feestneuzen die zijn gekomen voor de après-ski, raden we aan om een verblijf te boeken in Saint-Sorlin-d'Arves, op het hoogste punt van Les Sybelles (2620 meter). Vraag dat maar aan onze student Nathan, die we in volle feestmodus aantroffen in fuifbar La Grotte du Yéti: "In Saint-Sorlin-d'Arves komen zowel gezinnen als groepen feestende jongeren op vakantie, zonder dat ze elkaar in de weg lopen."

5. Je ziet er uitzonderlijke panorama's

Skiën op mooie pistes, da's goed. Skiën in een magnifiek decor, da's nog beter. Wij zijn al dikwijls gaan skiën in Frankrijk, maar Les Sybelles krijgt van ons een bonuspunt voor de uitzonderlijke landschappen. In het beschermde landschap in het hart van Maurienne, biedt Les Sybelles 360 graden in het rond een uitzonderlijk panorama op de Alpen.

Waar je je ook bevindt op de piste, je hebt altijd een schitterend zicht op de omliggende bergen, vooral de Aiguilles d'Arves, onmiddellijk herkenbaar aan de drie scherpe toppen. De meest noordelijk gelegen bergtop wordt Tête de Chat genoemd, de Kattenkop dus, maar wij zagen er eerder het profiel in van de irritante Jar-Jar Binks uit Star Wars Episode One.

Onze favoriete plekjes in Les Sybelles

  • De rode Edelweiss-piste
  • Het hooggelegen restaurant Buddha Ski
  • Het buitenzwembad van Le Corbier
  • Het slingerende winkelcentrum van Le Corbier
  • De après-ski in La Grotte du Yéti

Tekst: Sébastien Daloze

Foto: Sybelles Ski - Tiphaine Buccino


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84