Gepofte aardappel met kip-chiliroomsaus uit de Keuken van Sou
Voor Soumia "Sou" Aattaoui, een Limburgse foodblogster met Marokkaanse roots, is koken als ademen en knipperen met de ogen: het gaat vanzelf en ze kan niet zonder. Keuken van Sou is haar eerste kookboek. Speciaal voor GUIDO deelt ze een recept.
"In de herinneringen aan mijn jeugd speelt eten altijd een rol," zegt Sou. "Van momenten waarop ik een taart bakte in de zandbak tot al staand op een stoel toekijken bij mijn mama in de keuken. Al snel begon ik haar te helpen en ze leerde me de kneepjes van het vak. Toen ik die onder de knie had, begon ik zelf te experimenteren. Ik droomde ervan om op een dag mensen te kunnen verrassen en inspireren met mijn eigen recepten. Die kinderdroom is uitgekomen."
GEPOFTE AARDAPPEL MET KIP-CHILIROOMSAUS
Ingrediënten (4 personen)
• 4 grote aardappelen
• 60 g roomboter
• 4 tl geraspte mozzarella
• 500 g kipfilet
• 400 ml zonnebloemolie
• 200 ml kookroom
• 60 ml water
• 50 g geraspte parmezaan
• 2 eiwitten
• 1 ui
• 1 wortel
• 1 groene paprika
• 1 handvol rucola
• 3 teentjes knoflook
• 2 el maïzena
• 2 el zoete chilisaus
• 1 el sojasaus
• 1 el oestersaus
• ½ tl zwarte peper
• 1 tl zout
• 1 tl paprikapoeder
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 175°C.
• Was de ongeschilde aardappelen, droog ze af en smeer ze in met wat olie.
• Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de aardappelen erop en zet 1 uur in de oven.
• Snijd de aardappelen in de lengte open tot in het midden.
• Duw de zijkanten naar binnen toe.
• Voeg een snufje zout, boter en geraspte mozzarella toe aan elke aardappel.
• Meng voorzichtig met een vork.
• Snijd de kipfilet en de wortel in blokjes. Snijd de groene paprika in grove stukken.
• Snipper de ui en hak de look grof.
• Doe de kipfilet, het zout, de eiwitten en de maïzena in een kom en meng onder elkaar.
• Verwarm de olie in een diepe pan en frituur de kippenblokjes.
• Verhit een scheut olie in een andere pan op een middelhoog vuur.
• Voeg de knoflook en de ui toe. Bak 2 minuten tot de ui glazig is.
• Voeg de paprika en de wortel toe en bak in 3 minuten beetgaar.
• Giet de zoete chilisaus, de sojasaus, de oestersaus en het water erbij en kook gedurende 3 minuten.
• Voeg de kookroom, de kippenblokjes, het paprikapoeder en de zwarte peper toe en meng. Laat de saus 3 à 4 minuten opwarmen op een middelhoog vuur.
• Schep de saus in en over de gepofte aardappelen. Werk af met rucola en geraspte parmezaan.