Image
02/03/2023

GUIDO heeft 'Tournée Minérale' overleefd: een maand lang geen druppel alcohol

Wat doet een mens de avond voordat hij vier weken stopt met alcohol drinken? Nog eens stevig doorzakken natuurlijk. En zo komt het dat we onze Tournée Minérale begonnen met een moordende kater...


Dag 1

Het voordeel van een nijdige kater is dat we absoluut geen zin hebben in alcohol. Integendeel zelfs, we voelen ons zo mottig dat we al misselijk worden van de gedachte aan een glas bier. Niet drinken was nog nooit zo makkelijk.

Dag 3

Onze kater is voorbij. Een pint zou wel weer smaken. Maar we maken het onszelf niet moeilijk en blijven voorlopig veilig in ons kot. Vannacht hebben we gedroomd van op café gaan. Daarover voelen we ons zowaar een beetje schuldig...

Dag 5

Een mens kan zich niet blijven verschansen, dus vandaag stappen we ons stamcafé binnen voor de eerste grote test. De cafébaas kijkt raar op wanneer we een glas limonade bestellen. Drie limonades later hebben we er al genoeg van. Nu wordt het moeilijk...

Dag 7

Vandaag worden we op een trouwfeest verwacht. O gruwel, hoe zullen we dit overleven zonder alcohol? We verklaren onszelf tot Bob, daar is altijd begrip voor, maar een aperitief is lang en saai als je geen cava drinkt, van tien glazen sinaasappelsap krijg je het brandend maagzuur en we missen een lekker glas rode wijn aan de feestdis. Over nuchter op de dansvloer verschijnen, zullen we maar zwijgen. Dit was veruit onze moeilijkste avond tot dusver.

Week 2

De voordelen van een leven zonder alcohol beginnen zich te manifesteren. 's Nachts slapen we als een baby, ons hoofd klaart op, we kunnen ons beter concentreren en ons eten smaakt geweldig. En wat is het heerlijk om niet meer met een kater te moeten opstaan!

Week 3

Frisdrank en fruitsap zijn we al kotsbeu, en water is maar water. Toch maar eens alcoholvrij bier proberen? We gaan er niet onnozel over doen: gewoon bier is lekkerder, maar alcoholvrij bier smaakt nog altijd tien keer beter dan frisdrank, zeker op café. We hadden er nooit eerder op gelet, maar het aanbod is verrassend groot. Naast de standaard 0.0-pilsjes bestaan er alcoholvrije abdijbieren, IPA's, stoutbieren, fruitbieren, noem maar op. We beginnen zowaar een collectie aan te leggen in onze koelkast.

Week 4

Ondertussen is onze goesting in alcohol bijna volledig verdwenen. Dankzij het onverwacht ruime aanbod alcoholvrije bieren is er een nieuwe wereld voor ons opengegaan. Na een paar mislukte experimenten hebben we zelfs drinkbare schuimwijn en rode wijn zonder alcohol gevonden. We hebben niet langer het gevoel dat we iets missen, en stoppen met drinken heeft ons zoveel extra tijd en energie opgeleverd, dat we eigenlijk geen reden zien om na onze Tournée Minérale opnieuw in de pinten te vliegen. Wie had dit vier weken geleden gedacht? Wijzelf in elk geval niet!

4 types vrienden reageren op je alcoholstop

De Supporter vindt dat hij je elke dag moet motiveren met een dosis peptalk. In het begin is dat welkom en soms zelfs nodig, maar na een paar weken begint het op de zenuwen te werken.

De Onverschillige haalt zijn schouders op. Deze vriend kan het geen bal schelen wat jij al dan niet in je lijf giet. En zo hoort het. Lang leve De Onverschillige.

De Scepticus feliciteert je enigszins aarzelend, maar denkt er het zijne van. Vier weken zonder drank? Yeah right, het zal wel, denkt hij bij zichzelf zodra hij je de rug heeft toegekeerd.

De Teleurgestelde voelt zich in de steek gelaten. Verwacht van hem geen steun. Hij vindt dat je mietjesachtig gedrag vertoont en stuurt voortdurend irritante whatsappjes met foto's van schuimende pinten bier.

Tekst: Herbert De Paepe
 


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84