Image
03/04/2023

De gevaren van bingedrinken

Bingedrinken doe je vanaf vier glazen alcohol op twee uur voor vrouwen en zes glazen voor mannen. Velen overschrijden die grens snel, vooral studenten. “In 2021 gebeurde dat voor bijna 25% van de jongeren minstens een keer per maand”, luidt het onderzoek van het VAD naar het Vlaamse uitgaansleven uit 2021. De gevaren hiervan liggen hoger dan sommigen vaak beseffen.


Op korte termijn neemt het denkvermogen af en is er een kans op alcoholintoxicatie. Hier spreken we over black-outs en bewusteloos geraken. Maar datzelfde avondje uit kan nog serieuzer eindigen. Zodra je lichaam het promillage van 1,5 overschrijdt, vergroot de kans op blijvende enorm. Alle organen lopen gevaar (lever, hart, hersenen… ), het bloed stolt minder en hersenaandoeningen of herseninfarct zijn mogelijk. Nierfalen, coma’s en zelfs hartaanvallen kunnen gebeuren vanaf 1,8 promille in je bloed. Deze promillages gelden voor jongeren.

Probeer dus goed te letten op je alcoholinname. Drink veel water tussendoor, wacht wat langer voor je een nieuw drankje bestelt en let goed op elkaar.

Tekst: Alice Seghers

Foto: Daniel Wirtz, Unsplash


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84