Image
04/03/2023

Een langer weekend kan positief zijn voor het klimaat

Een vierdaagse werkweek om het klimaat te redden, dat klinkt bijna te mooi voor woorden. Toch zijn wetenschappers overtuigd dat het een impact kan hebben. Onder andere Tyler Grange, milieu adviseur in Groot-Brittannië en expert in boomkwekerij, ecologie en landschapsinrichting.


In 2022 vond de grootste Britse studie plaats uit Gloucestershire over de vierdaagse werkweken. Tyler Grange onderzocht of bedrijven hun productiviteit konden behouden als werknemers minder dagen werkten, maar wel voor hetzelfde loon. Zo ontdekten ze dat de productiviteit van werknemers eigenlijk steeg én dat er serieuze kosten werden uitgespaard op vlak van transport en kinderzorg.

En dan kwam er een verrassende twist: een kortere werkweek was ook beter voor bedrijven hun ecologische voetafdruk. Gemiddeld werd er in zo’n week 21% minder mijlen afgelegd met de auto. Ook spaart het meer elektriciteit en water uit, wat zowel goed is voor het milieu als voor de portemonnee van het bedrijf.

Het onderzoek staat ook dat een langer weekend niet voor elke sector haalbaar is, al zijn veel werknemers wel voor het idee.

Tekst: Alice Seghers

Foto: Insung Yoon, Unsplash


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84