Image
27/09/2023

Stef Aerts: "Mijn studie heeft meer opgeleverd dan ik ooit voor mogelijk hield."

Je moest al in de cinema zitten, want Stef Aerts is steengoed in de heftige Vlaamse oorlogsfilm Wil, waarin hij de hoofdrol speelt. Naast zijn acteerwerk in films en series, bestiert Stef samen met zijn partner Marie Vinck het theatergezelschap FC Bergman. Het mag dan ook niet verwonderen dat Stefs studententijd zich afspeelde op een toneelschool.


Stef Aerts werd op het Conservatorium in Antwerpen opgeleid door de legendarische actrice en docente Dora van der Groen (1927 - 2015). Het was blijkbaar een vruchtbaar jaar, want bij zijn medestudenten treffen we overbekende namen als Matteo Simoni, Rik Verheye en Bart Hollanders.

Stef: Dora van der Groen had een heel bepalende en nadrukkelijke stempel op haar studenten, waar iedereen zich op een verschillende manier toe heeft verhouden. Wij hebben mekaar leren kennen op het Conservatorium. Zonder die opleiding hadden we elkaar misschien nooit ontmoet, en was er geen FC Bergman geweest. Het gezelschap dat we zijn, daarin is onze opleiding op het Conservatorium een zeer belangrijke factor geweest. Dankzij de toneelschool spreken wij eenzelfde artistieke taal, eenzelfde soort jargon.

Blokken als noodzakelijk kwaad

GUIDO: Wat vonden je ouders van je studiekeuze?

Stef: Dat viel goed mee, al hebben ze me wel voorzichtig aangeraden om eerst iets anders te gaan studeren. Ze zagen wel snel in dat ik de juiste weg had gekozen, dus ze waren er absoluut niet rancuneus of rouwig over dat ik hun advies in de wind heb geslagen. Ze waren eigenlijk direct mee. Achteraf gezien heb ik zelf soms een beetje spijt van dat ik niet eerst iets anders heb gedaan. Marie heeft Germaanse Talen gestudeerd aan de unief voor ze aan het Conservatorium begon, en zij is daar heel blij om. Als ik eerst iets anders had gedaan, had ik wat van het studentenleven kunnen genieten voor ik in de theaterwereld stapte. Door direct op de toneelschool te beginnen, ben ik misschien niet genoeg naar de les gegaan.

GUIDO: Ah, ik dacht dat dat sowieso moest?

Stef: Eigenlijk wel, maar ja... Ik studeer graag als ik zelf mag kiezen wat ik studeer, maar wat ik helemaal niet graag doe, is blokken. Als acteur moet je natuurlijk ook teksten blokken, dat is een noodzakelijk kwaad, maar ik vind het absoluut niet leuk. Ik ben er te ongeduldig voor. Wat ik wel fantastisch vind, is me inlezen voor projecten. Onderzoek doen.

Openbaring

GUIDO: Je had als student wellicht allerlei verwachtingen. Wat is daarvan uitgekomen?

Stef: Veel meer dan ik ooit voor mogelijk hield. Toen ik aan de opleiding begon, was het mijn droom om in een bescheiden zaaltje op een klein podium een kleinschalige voorstelling te kunnen maken. Nee, te mogen maken, dat is het juiste woord. Maar al na het eerste jaar kregen we de kans om met FC Bergman De Rotsebreker op te voeren in de toenmalige Scheld'apen. Dat overtrof mijn stoutste verwachtingen. De droom die ik koesterde voor ik aan het Conservatorium begon, was toen al totaal ingevuld. Alles wat erna is gekomen, beschouw ik nog altijd als een ongelooflijk cadeau.

GUIDO: Vat je studententijd eens samen in één woord?

Stef: Op het gevaar af dat het pathetisch klinkt: een openbaring.

Ne Mobliez Mie

Filmische expo van FC Bergman in het Kasteel van Gaasbeek

Na een jarenlange renovatie verzocht het Kasteel van Gaasbeek theatergezelschap FC Bergman een tentoonstelling te bedenken om de heropening van het kasteel luister bij te zetten. Stef Aerts, Marie Vinck & co lieten zich inspireren door oude foto's van markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares, die precies 100 jaar geleden overleed. Hun filmische tentoonstelling Ne Mobliez Mie - Oefeningen in Zelfbehoud loopt nog tot 5 november.

Ne Mobliez Mie is een overrompelende totaalervaring. Terwijl je door de verschillende vertrekken van het kasteel dwaalt, krijg je een aantal surealistische kortfilms te zien die zich in en rond het kasteel afspelen, met een vaak onherkenbare Marie Vinck in de hoofdrol. Als het licht aangaat, zie je de attributen en decors om je heen.

"Wij hadden nog nooit een expo gemaakt," zegt Stef, "maar film is een medium dat we vrij goed kennen, en theater natuurlijk ook. We hebben de expo naar onze hand gezet, met fictie, film en theater, want begin december komt er nog een podiumvervolg in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Een tentoonstelling volgens ons eigen recept dus. Een klassieke expo is Ne Mobliez Mie zeker niet geworden."

Meer info over de expo vind je op kasteelvangaasbeek.be

Tickets voor de theatervoorstelling in Antwerpen bestel je op toneelhuis.be

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84