Image
05/10/2023

10 redenen om naar Chicago te reizen

Chicago is larger than life. Alles is groots in deze majestueuze metropool aan de oever van Lake Michigan. GUIDO geeft tien goede redenen om naar The Windy City te vliegen, maar we hadden er evengoed honderd kunnen bedenken.


Chicago ligt in de staat Illinois en is met 2,8 miljoen inwoners de derde grootste stad van de VS, na New York en Los Angeles. In Chicago spreekt niemand over downtown: het centrum van de stad heet The Loop, naar het gesloten circuit van bovengrondse metrolijnen dat een rechthoek tekent tussen de wolkenkrabbers. Vanaf The Loop raak je met het openbaar vervoer makkelijk naar de verder gelegen wijken. De Riverwalk, Navy Pier, de Magnificent Mile, het Lakefront Trail en zelfs de Museum Campus liggen allemaal binnen wandelafstand van The Loop.

De architectuur in The Loop is bijzonder spectaculair

Wandelen in The Loop is als een trek door een canyon: zowat alle gebouwen in het centrum zijn torenhoog. Liefhebbers van architecturale hoogbouw dreigen er een stijve nek aan over te houden, maar zullen smullen van de verschillende bouwstijlen die de geschiedenis van de stad verbeelden. Op Daley Plaza en Federal Plaza kan je bovendien genieten van monumentale beeldhouwwerken van Pablo Picasso, Joan Miró en Alexander Calder.

TIP: Aarzel niet om eens een gebouw binnen te lopen. Het Chicago Cultural Center bijvoorbeeld, om de gigantische glazen koepel te gaan bewonderen.

Het uitzicht vanop de Willis Tower is duizelingwekkend

De 442 meter hoge Willis Tower was bijna een kwarteeuw lang het hoogste gebouw ter wereld. Je kan met een lift naar boven zoeven tot op Skydeck Chicago, het observatiedek op de 103de verdieping. Je ticket geeft ook recht op 90 seconden in The Ledge, een 'privé' glazen balkon dat 412 meter boven de grond bengelt. Een bepaald duizelingwekkende ervaring.

TIP: Geniet je liever van een spectaculair uitzicht over de stad met een cocktail in de hand? Ga dan naar CloudBar at 360 Chicago, op de 94ste verdieping van het John Hancock Center.

Het is aangenaam slenteren op Navy Pier

De indrukwekkende Navy Pier loopt een kilometer ver Lake Michigan in en is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Chicago. Je vindt er een iconisch reuzenrad, tientallen winkels en restaurants, een theater, een concertzaal en allerhande kermisattracties. En het is natuurlijk ook een uitgelezen plek om te slenteren met een ijsje of een Chicago-style hotdog in de hand.

TIP: Als je de watertaxi neemt tussen Navy Pier en Museum Campus of omgekeerd, geniet je vanop Lake Michigan van een verbluffend uitzicht over de skyline van Chicago.

Op de Museum Campus sta je oog in oog met dino's en walvissen

Je kan gerust een hele dag doorbrengen op de Museum Campus. Het reusachtige Field Museum is een mekka voor dinoliefhebbers, want hier sta je oog in oog met Sue, het grootste en meest complete T-rexskelet ter wereld, 67 miljoen jaar oud. Even verderop, in het Shedd Aquarium, kan je dan weer dolfijnen en zelfs witte walvissen zien buitelen, want in het aquarium zwemt een groep van acht beluga's.

TIP: Nog energie over na Shedd en Field? Je vindt hier ook nog het Adler Planetarium en Soldier Field, het American-footballstadion van de Chicago Bears, waar ook grote popconcerten plaatshebben.

In Chicago reis je naar de maan en terug

Het Museum of Science and Industry is niet groot, het is enorm. Zo enorm dat ze in de kelder plaats genoeg hadden om een 76 meter lange onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog tentoon te stellen. U-505 werd in juni 1944 in de Atlantische Oceaan buitgemaakt op de nazi's en naar de VS gesleept. Veel kleiner, maar even spectaculair is Apollo 8, het eerste bemande ruimtetuig dat een trip naar de maan en terug maakte.

TIP: Het Museum of Science and Industry ligt een heel eind van het centrum en je raakt er niet met de metro. Gelukkig pendelt van Memorial Day (eind mei) tot Labor Day (begin september) een speciale snelbus (nr. 10) tussen The Loop en het museum.

Chicago ligt aan een meer zo groot als een zee

Chicago is een langgerekte stad die over een lengte van tientallen kilometer aan de zuidwestelijke oever van Lake Michigan is gelegen, een meer van maar liefst 58.000 vierkante kilometer, bijna dubbel zo groot als België. Als je even niet oplet, denk je dat je aan zee bent: strandpret, meeuwen, boottochtjes en een verkeersvrij kustpad (Lakefront Trail). En ook - pas op voor je witte sneakers - heel veel Canadese ganzen.

TIP: Chicago telt veel stranden. De populairste zijn North Avenue Beach, Oak Street Beach, Loyola Beach, 31st Street Beach, Hollywood Beach en 12th Street Beach.

Chicago pizza is de rijkelijkst belegde ter wereld

Als je dacht dat een pan pizza bij Pizza Hut dik is, denk dan maar wat anders. Een Chicago deep dish pizza is zo diep als een slagroomtaart en zo rijkelijk belegd dat je je portie calorieën voor een hele week hebt binnengespeeld. Ga zo'n monster proeven bij Giordano's, Gino's East of George's.

TIP: Reserveer een uur vroeger dan je van plan was en neem alvast een aperitief, want zo'n deep dish pizza moet minstens drie kwartier in de oven.

Millennium Park ligt als een diamant tussen de wolkenkrabbers

Als je uit The Loop komt in de richting van het meer en Michigan Avenue oversteekt, kom je in Millennium Park terecht. Hier vind je het fotogenieke spiegelkunstwerk The Cloud Gate alias The Bean, een muziekpaviljoen in openlucht met een podiumoverkapping van Frank Gehry en de gigantische Crown Fountain, waar je je letterlijk kan laten bespuwen door random inwoners van Chicago.

TIP: Als je voor The Bean gaat staan en je camera voor je buik houdt, kan je jezelf fotograferen met de skyline op de achtergrond. Beter dan om het even welke selfie!

Je hebt nog nooit een terrasje gedaan als op de Chicago Riverwalk

De Chicago Riverwalk is een twee kilometer lang wandelpad aan de zuidelijke oever van de Chicago River. Het is een fantastische plek om al slenterend tussen de bruggen de meest spectaculaire wolkenkrabbers van de stad aan te gapen. Het goede nieuws is dat je hier ook terrasjes vindt. Onze favoriete hotspot op de Riverwalk is het terras van het Chicago Brewhouse tussen Wabash en State.

TIP: Wacht tot het donker is om op de Riverwalk te komen terrassen, want 's avonds zijn alle wolkenkrabbers en bruggen verlicht, en die lichtjes worden bovendien gereflecteerd in de rivier.

Cruisen op de Chicago River is letterlijk 'sit back & relax'

Op de Chicago River varen voortdurend cruiseboten af en aan waar je lekker languit op een bank ligt met een drankje in de hand, zodat je comfortabel naar de wolkenkrabbers kan kijken terwijl je uitleg krijgt bij wat je ziet. Zo'n boottochtje duurt anderhalf uur en is een erg relaxte manier om iconische architectuur als de Wrigley Building, Marina City en (wat had je gedacht) de Trump International Hotel & Tower Chicago te bewonderen.

TIP: Een cruise op de Chicago River is de perfecte manier om je pijnlijke voeten rust te gunnen na een paar vermoeiende uren shoppen op de Magnificent Mile ten noorden van de rivier.

CHICAGO praktisch

Reis

Zowel vanuit Brussel als Amsterdam kan je rechtstreeks naar Chicago vliegen met United Airlines. Een directe vlucht doet er niet langer dan 8 uur over. Als de wind goed zit, kan de terugvlucht zelfs korter dan 7 uur zijn. Als je een andere luchtvaartmaatschappij verkiest, moet je rekenen op een overstap. Vergeet je ESTA niet in orde te brengen voor je vertrekt (minstens 72 uur op voorhand) en zorg voor een goede reisbijstandsverzekering, want gezondheidszorg in de VS is peperduur.

Logies

Hopelijk heb je een lucratieve vakantiejob achter de rug, want overnachten in Chicago is niet goedkoop, zeker als je in het centrum wil verblijven. Een goedkope Airbnb op kilometers van The Loop boek je op eigen risico, want nogal wat wijken ten zuiden en ten westen van het centrum zijn gevaarlijke getto's. De meest betaalbare opties binnen wandelafstand van The Loop liggen in de kunstenaarswijk River North.

Vervoer

Alles in Chicago is duur, behalve de metro, die de L-train wordt genoemd. De krakende en piepende zilveren treinstellen rijden vooral bovengronds (de 'L' staat voor 'elevated'), wat nog fraai is om te zien ook. Een ongelimiteerde dagkaart kost maar 5 dollar, en je mag er ook mee op de stadsbussen. De Blue Line brengt je in 40 minuten rechtstreeks van of naar O'Hare International Airport.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84