Pompoenrisotto met blauwe kaas en waterkers
Het is niet omdat ze een bekende chef is, dat Sofie Dumont de Happy Moments met familie en vrienden vergeet. Die heeft ze samengebracht in haar gelijknamige kookboek, verschenen bij Lannoo. Speciaal voor GUIDO maakt ze pompoenrisotto.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 zoete ui
- 2 teentjes knoflook
- 800 g pompoen, zaden en schil verwijderd
- zout en peper
- 4 el olijfolie
- 300 g risottorijst
- 1 glas sherry
- 1 liter groente- of kippenbouillon, heet, in een pan
- 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 2 el mascarpone
- 1/2 citroen
- 100 g blauwe kaas naar keuze
- 2 bosjes waterkers
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Snijd de knoflook en ui fijn, en de pompoen in blokjes.
- Leg de helft van de pompoenblokjes op een bakplaat, kruid met peper en zout en besprenkel met 2 el olijfolie. Rooster 25 minuten in de oven op 190°C.
- Doe 2 el olijfolie en de rijst in een gietijzeren pan. Bak 2 minuten tot de rijst doorschijnend is. Voeg de ui en knoflook toe. Bak 4 minuten en blus af met de sherry. Laat inkoken en voeg de andere helft van de pompoen toe.
- Voeg 2 soeplepels bouillon toe en roer tot alles is opgenomen. Herhaal dit proces. Na 20 minuten is de rijst gaar en de bouillon volledig opgenomen. Voeg de Parmezaan en mascarpone toe. Proef. Breng op smaak met zout en peper. Rasp er een beetje citroenzeste overheen en voeg het sap van een halve citroen toe.
- Verdeel de gegrilde pompoen, blauwe kaas en waterkers over het gerecht en zet op tafel.
Tip van Sofie:
"Hetzelfde recept kan ook met knolselder of pastinaak in plaats van pompoen."