Word keukenpiet op kot
Goed, je kan natuurlijk je hele studentenleven lang elke middag een boterhammetje smeren met américain préparé en 's avonds netjes naar het studentenrestaurant gaan eten. Of je kan het over een andere boeg gooien en vier jaar lang leven op een dieet van frieten, pita's en hamburgers. Maar het is toch zoveel leuker als je af en toe samen met de kotgenoten iets in elkaar draait in de keuken. En moeilijk hoeft dat echt niet te zijn!
SALADES: wassen, schikken en opeten!
Als je bang bent van de kookplaten in je keuken, of - erger nog - als je kot helemaal geen keuken heeft, ben je nog niet gedoemd tot het studentenresto. Koude salades kunnen heerlijk zijn, en vooral: ze kunnen niet mislukken.
RAP
|
Salade met Roquefortdressing |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 25 minuten |
|
Ingrediënten 1 krop sla, 1/2 hardgekookt ei (afgekoeld), 50 gram rauwe ham, 1 eetlepel Roquefortkaas, 1 eetlepel slagroom, 1 eetlepel wijnazijn, 4 eetlepels olijfolie, zwarte peper, cayennepeper of paprikapoeder
|
|
Bereiding Was de sla, snijd ze in stukken en leg ze in een slakom. Klop de Roquefort, slagroom en azijn samen met de olijfolie tot een papje. Peper en cayenne naar believen toevoegen. Het papje (de dressing dus) giet je over de sla. Daarbo- venop leg je blokjes ham en het in stukjes gesneden ei. |
RAPPER
|
Kaassalade met kipfilet en peer |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 15 minuten |
Ingrediënten 125 g kipfilet (charcuterie), 50 g jonge kaas, 1/2 krop sla, 8 cl room, 1 eetlepel wijnazijn, anderhalve eetlepel notenolie, anderhalve peer, 1 eetlepel pijnboompitten, zout, peper en suiker. |
|
Bereiding Snijd de kipfilet en de kaas in reepjes. Sla wassen en in smalle reepjes snijden. Een sausje maken van de room, azijn en olie, op smaak brengen met zout, peper en suiker. De peren schillen en in blokjes snijden en mengen met de reepjes kip, kaas en de pijnboompitten. De sla op een plat bord uitwaaieren, het kip-kaasmengsel erover leggen en het sausje erover gieten. Voorzichtig mengen. |
RAPST
|
Waldorfsalade |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 10 minuten |
Ingrediënten 2 appels, een citroen, een stukje selder, een handvol rozijnen, 8 walnoten, 4 eetlepels mayonaise |
|
Bereiding Snijd de appels in kleine stukjes en pers er de citroen over uit. Versnipper de selder erover. Voeg de rozijnen en de (uiteraard gepelde) walnoten eraan toe. Mayonaise toevoegen en goed roeren. |
MICROGOLF: schikken, opwarmen, opeten!
Gebruik jij de microgolfoven alleen maar om prefabschotels op te warmen? Barbaar! Een magnetron heeft zoveel meer mogelijkheden, en dan hebben we het echt niet over exploderende eieren, bliksemschichten op bestek en smeltende Tupperwarepotten.
RAP
|
Kip in romige amandelcurry |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 25 minuten |
|
Ingrediënten 250 g kipfilet, 1 ui, 1 teen knoflook, een halve koffielepel gemberpoeder, 3 koffielepels currypoeder,1 koffielepel chilipoeder, 1 eetlepel olie, 45 g geschaafde amandelen, 125 ml zure room, 1 koffielepel bouillonpoeder, zout, brood
|
|
Bereiding Neem een kommetje en pers er de knoflook in uit. Roer er de kruidenpoeders en een halve eetlepel olie doorheen. Snijd de kipfilets in stukken van een centimeter of vier en wrijf ze in met het kruidenmengsel. Leg ze op stukken brood en laat 3 minuten gaar worden in de microgolf. Intussen snipper je de ui en meng je die met de amandelen en de rest van de olie en het kruidenmengsel. Dit mengsel verwarm je 2 minuten in een microgolfschaal. Roer er daarna de zure room en het bouillonpoeder doorheen, leg de stukken kip in de saus en laat nog eens 3 minuten draaien. |
RAPPER
|
Kabeljauwfilet op een bedje van groenten |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 20 minuten |
|
Ingrediënten 200 gram kabeljauwfilet (diepvries), 1/2 komkommer, 1 tomaat, 1/2 ui, 1/2 eetlepel dille, 1/2 koffielepel oregano, zout, peper, 1 eetlepel Cinzano
|
|
Bereiding Laat de kabeljauw ontdooien in de microgolf (een minuut of 6 in de ontdooistand). Halverwege omkeren! Komkommer en tomaat ontpitten en in kleine blokjes snijden, de ui in ringetjes. Neem een microgolfschaal en leg er de tomaat, komkommer, ui, dille, oregano, zout en peper in. Even mengen en besprenkelen met Cinzano. Daarna de kabeljauw inwrijven met zout en peper en op de groenten leggen. Leg er nog een schijfje tomaat bovenop, afdekken en 8 à 10 minuten laten sudderen in de microgolf.
|
RAPST
|
Kalfrolletjes in tomatensaus |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 15 minuten |
|
Ingrediënten 3 kalfslapjes, 3 plakjes rauwe ham, zwarte peper, 1 koffielepel salie, 1 tomaat, een kwart pot tomatensaus (gekruid, bv. spaghettisaus zonder vlees), 5 cl vleesbouillon
|
|
Bereiding Snijd de kalfslapjes en plakjes ham tot ze langwerpig zijn. Leg de kalfslapjes op de ham. Bestrooi met peper en salie. Rol op tot rolletjes en prik vast met een tandenstoker. Snijd de tomaten in stukjes en meng met de tomatensaus en de bouillon. Leg de rolletjes in de saus en zet 8 tot 10 minuten in de microgolf.
|
KOOKVUUR: koken, bakken en opeten!
Overwin jezelf, zet die koekenpan en een paar kookpotten op het vuur en begin aan het echte werk. Je hoeft heus geen Jamie Oliver te zijn om iets pittigs uit de potten tevoorschijn te toveren.
RAP
|
Macaroni alla carbonara |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 35 minuten |
|
Ingrediënten 200 g macaroni, 1/2 eetlepel olijfolie, 1/2 ui, een kwart prei, 1 teentje knoflook, anderhalf ei, 75 g spekblokjes, gehakte peterselie, 10 cl slagroom, 40 g Parmezaanse kaas, 1 klontje boter
|
|
Bereiding Knoflookteentjes bakken in de hete olie. Knoflook eruithalen en het spek bakken. Macaroni koken (al dente) met een scheutje olijfolie en zout in het kookwater. Eieren kloppen met de slagroom, de geraspte kaas, de peterselie en het klontje boter. Zout en peper toevoegen. De pasta afgieten en het mengsel erbijvoegen. De spekjes eringooien, goed mengen, nog wat peterselie erop en direct serveren.
|
RAPPER
|
Gevulde sardines |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 25 minuten |
|
Ingrediënten 1 kilo sardines (vers, niet uit een blikje!!), 1 teentje knoflook, 1 paprika, 1 Spaanse pepers, peterselie, koriander, zout en peper, 100 gram bloem, stokbrood en een scheut olijfolie
|
|
Bereiding Maak de sardines schoon: graten eruit, schubben eraf. De paprika's ontpitten en in zo klein mogelijke stukjes snijden, die je mengt met de fijngehakte peterselie, koriander, zout, peper en fijngeperste knoflook. Maak nu 'boterhammetjes' van telkens twee sardines met de vulling erin. Door de bloem halen en bakken in hete olie. Eén keer omdraaien, goed uitlekken op keukenpapier en serveren met stokbrood.
|
RAPST
|
Teriyaki Tofu |
aantal personen: 2 bereidingstijd: 10 minuten |
|
Ingrediënten 5 cl Japanse sojasaus, 5 cl sake, 1/2 teentje knoflook, 1/2 koffielepel bruine suiker, 200 g tofu.
|
|
Bereiding Snijd de tofu in 4 stukjes van 50 g. Bestrijk ze met een geklopt mengsel van sojasaus, sake, knoflook en bruine suiker. Drie minuten bakken in een beetje olie.
|