Guido's mocktails (of: hippe mixdrankjes zonder alcohol)
In een cocktail hoef je niet per se sterke drank te gieten. Creatief omgaan met diverse fruiten groentesappen, daar met mate suiker en kruiden aan toevoegen, eens goed shaken en hop: je mocktail is geboren. Gegarandeerd katervrij! Guido lanceert fonkelnieuwe mocktails voor de zes grootste studentensteden. Alcoholvrije mixfun, het is eens wat anders.
BRUSSEL: Pis van 't Manneke
Ingrediënten
• 1 kg witte druiven
• 5 eetlepels vlierbessensiroop
• 1 eetlepel maanzaad
Bereiding:
Pers de druiven uit en vang het sap op. Maak twee dessertbordjes klaar, met op het ene een eetlepel vlierbessensiroop, op het andere een eetlepel maanzaad. Neem je glas en doop de rand achtereenvolgens in de siroop en het maanzaad. De rest van de siroop in een glas gieten en aanlengen met het verse druivensap. Roeren tot de siroop opgelost is.
ANTWERPEN: Jus Antigoon
Ingrediënten
• 1 limoen
• 2 dozen pompelmoessap
• verse dille
• 1 komkommer
• een kwart rode paprika
• 1 liter tonic
• Tabasco
Bereiding:
Begin met de avond voordien ijsblokjes te maken van 1 doos pompelmoessap. Vervolgens de limoen schillen, de schil in heel kleine stukjes snijden en blancheren(1). Gooi dan de ijsblokjes in een grote punchschaal en voeg er het pompelmoessap aan toe met twee eetlepels dille, plakjes komkommer, fijngehakte paprika, de geblancheerde limoensliertjes en de tonic. Afronden met een royale scheut Tabasco en opdienen met de pollepel!
(1) Blancheren: kort in kokend water leggen en nadien onder de koude kraan houden
GENT: Dropke van 't Stropke
Ingrediënten
• 8 cl witte limonade
• 8 cl grenadine
• 16 cl sinaasappelsap
• een halve sinaasappel
• 50 g suiker
• 1 eetlepel drinkyoghurt met aardbeismaak
• 2 aardbeien
Bereiding
Giet een bodempje sinaasappelsap op een bord. Doop er de rand van het glas in, en draai het glas even door de suiker. Meng de grenadine en de limonade. Voeg er de eetlepel drinkyoghurt aan toe. Goed roeren. Maak vervolgens fruitprikkertjes met afwisselend dubbelgeplooide 'maantjes' sinaasappel en hele aardbeien. Serveren met een rietje.
LEUVEN: Fonske 't Sponske
Ingrediënten
• 2 pomelo's(2)
• 400 g witte selder
• 4 kandijsuikerstokjes
• 4 kerstomaatjes
Bereiding
Snij de pomelo's doormidden en plat de onderkant af, zodat de helften rechtop blijven staan. Haal er met een koffielepeltje voorzichtig het vruchtvlees uit. De rest snij je zo diep mogelijk weg zonder de buitenste schil te beschadigen. Neem nu een sapcentrifuge, schep er het vruchtvlees in en voeg er de in stukken gesneden selder bij. Het gecentrifugeerde sap giet je in de pomelohelften. Prik een kerstomaatje op de kandijsuikerstokjes en leg die in het sap. Opdienen met een lepel.
(2) Een pomelo is een grote citrusvrucht die vooral op de Filippijnen wordt gekweekt. Als je er geen vindt, gebruik dan roze pompelmoezen.
HASSELT: 't Nuchter Paterke
Ingrediënten
• 25 cl kokosmelk
• 10 cl pompelmoessap
• 50 cl sinaasappelsap
• 1 eetlepel citroensap
• een halve koffielepel suiker
• schijfje ananas
Bereiding
Heel erg simpel: alles in de cocktailshaker, schudden, in een glas gieten en afwerken met een schijfje ananas op het glas.
KORTRIJK: Cool & Broel
Ingrediënten
• 2 takjes verse munt
• 60 cl yoghurt (natuur)
• 2 eetlepels suiker
• 2 eetlepels muntsiroop
• IJsblokjes
Bereiding
Hou een paar muntblaadjes apart en gooi de rest in de mixer, samen met de yoghurt, de suiker en de muntsiroop.
Mixen, in glazen gieten, ijsblokjes toevoegen en afwerken met een muntblaadje.