Image
04/12/2023

De studententijd van professor Stijn Baert

Weinig proffen zijn zo prominent aanwezig in de media als Stijn Baert, professor Arbeidseconomie aan de UGent. Naast Doctor in de Economische Wetenschappen is hij ook afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur. Stijn - want GUIDO noemt proffen gewoon bij de voornaam - heeft er dus een welgevulde studententijd opzitten.


"Als student heb je zeeën van tijd," zegt Stijn. "Je kan een hele dag in bed blijven liggen zonder dat het grote repercussies heeft. Die vrijheid heb je later nooit meer. Daarom raad ik studenten aan om te proeven van zoveel mogelijk. Ontdek je studentenstad, ga op reis, aanschouw het leven met een open blik. Alles ligt nog voor je open. Dat gevoel komt nooit meer terug."

Twee masters

GUIDO: Iedereen kent je vandaag als arbeidseconoom, maar als achttienjarige koos je voor ingenieursstudies. Waarom?

Stijn: Ik was goed in wiskunde, en dan word je vanzelf in die richting gepusht. Toen ik aan Burgerlijk Ingenieur begon, had ik nog niet door dat het neerkwam op de toepassing van wiskunde voor techniek, voor het maken van computers, robots, bruggen... Dat was niet mijn passie. Ik focus liever op menswetenschappelijke problemen. In het eerste jaar kregen we een vak Economie, en ik vermoedde toen al dat dat veeleer iets voor mij was. Ik heb alsnog mijn diploma Burgerlijk Ingenieur gehaald, in een normaal traject van vijf jaar, maar tegelijkertijd heb ik er vakken uit de opleiding Economische Wetenschappen bijgenomen, omdat ik wist dat ik dat ook nog wou doen. Zo heb ik in totaal zeven jaar gestudeerd voor twee masters.

GUIDO: Dat is lang.

Stijn: Ja, maar ik voelde me na die eerste master nog lang niet uitgestudeerd. Aan de universiteit is voor mij een wereld opengegaan. Ik was in het secundair ook al geëngageerd, maar in zo'n leerlingenraad kun je hooguit wat discussiëren over drankfonteintjes en een cola-automaat. Aan de unief was dat wel eventjes anders. Er zijn zoveel verenigingen waarin je je kunt engageren, je kunt activiteiten organiseren, een café runnen, aan studentenparticipatie doen... Ik heb me verkiesbaar gesteld als studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de UGent. Twee weken lang ben ik van auditorium naar auditorium getrokken om mijn programmapunten voor te stellen. Toen was er nog geen vakantie tussen het eerste en het tweede semester. Je had op zaterdag examen en de maandag daarop kon je alweer les hebben. Een van mijn programmapunten was de invoering van een lesvrije week tussen de twee semesters. Toen ik werd verkozen, is dat gelukt, met dank aan rector Paul Van Cauwenberge.

Student Kick-Off

GUIDO: Ik heb me laten vertellen dat Gent ook Student Kick-Off aan jou te danken heeft.

Stijn: Dat was mijn programmapunt toen ik een tweede keer werd verkozen als studentenvertegenwoordiger. In Kortrijk en in Antwerpen had je al evenementen aan het begin van het academiejaar, maar in Gent nog niet. Ik wou ook zoiets opstarten, en dat is uitgegroeid tot Student Kick-Off. Ik stond mee aan de wieg van de eerste editie in 2006, toen nog op het Kramersplein. Het eerste jaar heb ik het evenement op gang getrokken, het tweede jaar mee georganiseerd en nadien heb ik het vanop afstand gevolgd. Ik ben trots op Student Kick-Off, want dat event staat zowel garant voor verbinding tussen de studenten als voor verbinding met de universiteit.

GUIDO: Was je studententijd de mooiste tijd van je leven?

Stijn: Als "de mooiste tijd" betekent dat ik toen het gelukkigst was, dan is dat voor mij niet het geval. De laatste jaren van mijn leven vind ik voorlopig de mooiste, maar dat heeft te maken met het feit dat ik een laatbloeier ben. Ik ben een beetje een angstig persoon, maar met ouder worden, heb ik mezelf beter leren kennen en kan ik ermee omgaan. Mijn leven is vandaag stabieler. De pieken zijn minder groot dan in mijn studententijd, maar de dalen zijn dat ook.

Blok- en examentips van Stijn Baert

"Ik vond weinig dingen in mijn leven zo spannend als examen afleggen op de universiteit," bekent Stijn Baert. "Van driekwart van mijn examens herinner ik me zelfs nog in welk lokaal ik ze heb afgelegd. Ik voel nog steeds de angst in de trein onderweg naar mijn eerste examen."

Je hoort het, ook de professor had examenstress zoals jij en ik. Gelukkig is Stijn zo vriendelijk om wat blok- en examentips met ons te delen.

"Slaap genoeg"

"Wij hebben ooit vragenlijsten afgenomen bij studenten over het verband tussen slaap en prestaties. Studenten die weinig slapen, presteren minder goed. Probeer niet in te boeten op slaap, want dan zal je niet fris zijn op het examen en veel leerstof vergeten. Een nachtje doorsteken is meestal een slecht idee, al blijft het een persoonlijke afweging."

"Berg je smartphone op"

"Je hersenen zijn niet gemaakt om te multitasken tussen je smartphone en je studieboeken, want dan betaal je telkens een opstartkost. Berg je smartphone op, dan zal je veel efficiënter kunnen doorstuderen."

"Weinig bloktijd over? Lees!"

"Als je te weinig tijd over hebt om heel de cursus te blokken, dan raad ik aan om nog zoveel mogelijk stof te besnuffelen. Vermijd om nog snel een paar bladzijden uit het hoofd te leren, want de kans dat daaruit een vraag komt, is klein. Lees liever zoveel je kan, dan is de kans groter dat je je er op het examen nog iets van herinnert."

"Staar je niet blind op de eerste examenvraag"

"Als je de eerste vraag niet kunt beantwoorden, raak dan de kluts niet kwijt. Op elk examen is er wel een vraag bij die je niet ligt. Overschat het gewicht van die ene vraag niet. Durf verder te kijken en zorg dat je genoeg tijd overhoudt om de rest te beantwoorden."

Tekst: Herbert De Paepe

Foto: Franky Verdickt


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84