Image
05/12/2023

Cathalina Geeraerts uit 'Holly': "Binnen twee jaar ga ik naar de hogeschool om actrice en regisseur te worden."

Het zal je maar overkomen als Leuvense scholier: je wordt geselecteerd voor de hoofdrol in een Vlaamse film en plots krijg je in galajurk de Bisato d'Oro Award uitgereikt op het filmfestival van Venetië. We hebben het over Cathalina Geeraerts (17), die de titelrol speelt in Holly van Fien Troch, nu overal te zien in de bioscoop.


Cathalina over haar auditie

"Ik ben al een paar jaar ingeschreven op de website In The Picture, waarop vacatures voor acteurs en figuranten verschijnen. Mijn moeder had gezien dat er audities werden georganiseerd voor Holly. Ik ben verschillende keren moeten gaan. De eerste keer was Fien Troch er nog niet bij. De tweede keer wel. Ik moest een keer of twintig dezelfde scène spelen. De auditie duurde twee uur of zo. Blijkbaar zag Fien wel iets in me, maar ze vond dat ik er te veel uitzag als een normale tiener. Toen dacht ik: oh my God, ze vindt mij lelijk. (lacht) Ik was niet speciaal genoeg. Toch bleef haar focus de hele tijd op mij liggen, en uiteindelijk kreeg ik te horen dat de rol alsnog naar mij ging."

Cathalina over empathie

"Net als Holly ben ik super empathisch. Psychologisch mensen lezen, ik ben daar echt heel goed in. Ik kan mensen doorgronden gewoon door hen aan te kijken. Ik observeer tot en met. In de bus, bijvoorbeeld. Als iemand blij is over iets, dan word ik zelf blij. Ik voel ook onmiddellijk aan als iemand liegt, of wanneer iemand iets heeft mispeuterd. Maar die empathie is niet altijd een cadeau. Sommigen vinden mij eng omdat ik hen kan aanvoelen. Soms haat ik mijn gevoel voor empathie zelfs, want ik krijg er een schuldgevoel van. Dat is mijn zwakste punt. Daar kan ik moeilijk mee om."

Cathalina over de cinema

"Het is misschien een rare bekentenis voor een actrice, maar ik kijk weinig films, vooral omdat ik er geen tijd voor heb. Ik vind naar de cinema gaan heel duur, en eigenlijk niet comfortabel. Holly heb ik ondertussen natuurlijk al een paar keer gezien, maar verder kijk ik alleen maar horror. Films als The Nun, The Exorcist of Smile, daarvoor zou ik nog eens afzakken naar de cinema, al zit ik ook dan te denken: ik had evengoed kunnen wachten tot die op Netflix staat. Ik ben niet eens voor Barbie naar de cinema gegaan. (lacht) Echt niet!"

Cathalina over school

"Ik ben zeventien, maar door allerhande omstandigheden zit ik nog maar in het vierde secundair in Leuven. Ik had toelatingsexamen gedaan bij het Lemmensinstituut, maar dat was tijdens corona. Dat is niet gelukt. Toen ben ik kunsthumaniora gaan volgen in De Wijnpers, een uitstekende school voor kunst, maar ik vond de leerlingen er niet zo nice. Ik viel toen op een meisje over wie veel werd geroddeld op school. Daardoor werd ik dubbel... eh... niet echt gepest, maar toch geplaagd: omdat ik gay was en op iemand viel die niemand mocht. Dat was niet oké. Bovendien moest ik mijn derde jaar opnieuw doen, en tijdens mijn bisjaar waren er de opnames van Holly, waardoor ik veel afwezig was. Allemaal niet ideaal. Mijn vader wou niet dat ik nog op De Wijnpers bleef, dus dan ben ik verhuisd naar Sancta Maria, waar ik nu de richting Maatschappij en Welzijn volg."

Cathalina over de toekomst

"Als ik afgestudeerd ben in het secundair, wil ik naar LUCA School of Arts gaan in Brussel, of misschien zelfs in Gent. Ik ben nog aan het twijfelen, maar ik vind Gent wel leuk. Echt tof, eigenlijk. Ik zie daar veel kunstige mensen rondlopen. Een vriendin van mij zit in Gent op kot en ze is er keigelukkig. Daar wil ik dan Woord of Regie gaan studeren, om actrice en regisseur te worden. Dat is het plan!"

Tekst: Herbert De Paepe

Foto: Jeroen Willems


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Nieuwe verkorte lerarenopleiding in Brussel

Erasmushogeschool Brussel (EhB) ontwikkelde in samenwerking met scholengroepen in Brussel en de Vlaamse [...]

27/10/2023

Jongeren weten wat sparen is (maar hebben verder weinig financiële kennis)

In opdracht van Argenta ondervroeg onderzoeksbureau iVOX Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar over [...]

25/10/2023

Thomas More-studentes scoren met Lego-campagne

Een team studentes van de bachelor International Communication and Media van Thomas More in Mechelen [...]

24/10/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84