Image
08/12/2023

GUIDO's studentenpanel test het gezelschapsspel 'Top Ten'

Femke, Gunther en Consuela zijn dol op gezelschapsspellen. Zij vormen GUIDO's studentenpanel en hebben voor ons het spel Top Ten getest.


Wat is Top Ten?

"Ik zal gewoon voorlezen wat er op de doos staat," lacht Consuela: "Wie praat er nu niet graag over p**p?"

Wat vind je van de opbouw en spelervaring?

"Leuk en aanstekelijk. Het spel wordt gespeeld in vijf rondes," legt Gunther uit. "Iedereen krijgt een kaart met een cijfer van 1 tot 10. Vervolgens neemt de zogenaamde kapi’ten een themakaart. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een thema van gemaakt. Afhankelijk van het cijfer op hun kaart, moeten de spelers een antwoord formuleren, en het is dan aan de kapi’ten om de antwoorden te sorteren."

Zijn de spelregels moeilijk?

"Top Ten is een makkelijk spel," aldus Femke. "Er zijn bijna geen regels, alleen wat richtlijnen, en die zijn heel logisch." Consuela voegt eraan toe: "Op de doos staat 14+, maar ik heb het al gespeeld met mijn nichtje van 10, en we hebben wat afgelachen!"

Ziet Top Ten er mooi uit?

"De kaarten zijn stevig en dik," zegt Consuela. "Vooral de ronde pokerchips zijn tof," vindt Gunther. "De illustraties zijn ook geestig," aldus Femke. Gunther is sceptischer: "Mja, voor mij hadden het lachend kakske en het eenhoorntje niet per se gemoeten..."

Zit de spelduur goed?

"Speelt heel vlot," volgens Gunther. "We hebben enkele keren gespeeld, en het klikte meteen in onze groep." De dames zijn het daarmee eens: "Bij ons ook. Als je de volle vijf ronden speelt, wordt het nog serieus spannend op het einde. Het is coöperatief, dus iedereen wint of verliest samen."

Zal je Top Ten nog opnieuw spelen?

"Jazeker, want dit spel is perfect voor op kot, wie er ook binnenvalt," vindt Femke. "Ik ga het zelfs meenemen naar de campus en op café," belooft Consuela. Gunther zegt: "Top Ten is perfect om in groep te spelen met mensen die niet echt boardgame-minded zijn. Wat wel opvalt, is dat de moeilijkheid enorm varieert naargelang van de cijfers die je krijgt."

Zou je Top Ten zelf kopen?

"Ja, om cadeau te doen aan mijn zus onder de kerstboom," zegt Consuela. "Of aan je nichtje," lacht Femke. "De cover art sprak me in eerste instantie niet aan," zegt Gunther, "en de ondertitel klinkt nogal Hollands, maar nu ik het spel heb gespeeld, zou ik het toch wel in huis halen."

Femke

Gunther

Consuela

Spelplezier

5

4

4

Uitdaging

3

2

3

Moeilijkheidsgraad

1

1

1

Spelduur

5

5

5

Geluksfactor

4

3

5


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84