Image
19/02/2024

'Go nuts' in de Bastogne War Rooms

In en rond Bastogne - Bastenaken voor de wielerliefhebbers - werd 80 jaar geleden geschiedenis geschreven tijdens het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog. Het sleutelmoment daarvan kan je nu zelf gaan herbeleven in de gloednieuwe Bastogne War Rooms. Go nuts!


Eerst een beetje geschiedenis. Eind december 1944 bevonden zich 18.000 Amerikaanse GI's in Bastogne. De stad was omsingeld door de Duitsers, die een brief lieten bezorgen aan generaal Anthony McAuliffe van de 101st Airborne Division. Ze eisten de Amerikaanse overgave. Het antwoord van McAuliffe aan de Duitse bevelhebbers was kort en duidelijk: "Nuts!"

Het bleek een keerpunt in de oorlog.

Tastbare geschiedenis

De beslissing om niet in te gaan op de Duitse eis tot overgave werd genomen in de kelders van de kazerne van Bastogne, die dienstdeden als War Rooms. Die kazerne staat er vandaag nog steeds. In 2019 werd ze beschermd door de Waalse minister van Erfgoed en besloot men de War Rooms open te stellen voor het publiek. Het nieuwe belevingsmuseum is klaar sinds begin deze maand. GUIDO was nieuwsgierig en ging een kijkje nemen.

Voor je afdaalt naar de kelders, krijg je op het gelijkvloers een knap geënsceneerde introductie tot de Slag om de Ardennen. Op metersgrote plattegronden kan je interactief de troepenbewegingen volgen en authentieke luchtfoto's uit de strenge oorlogswinter van 1944-1945 bestuderen. Op oude radio's hoor je welke boodschappen er aan het front werden gecommuniceerd en in vitrines liggen authentieke voorwerpen uit de oorlog, zowel van Amerikaanse als Duitse troepen.

Geschiedkundig opgefrist en helemaal in de sfeer van toen daal je vervolgens af naar de kelders, alias de War Rooms. In donkere, benepen kamers worden op een doorzichtig scherm korte filmpjes geprojecteerd waarin acteurs naspelen wat zich op exact deze plek heeft afgespeeld op 22 december 1944. Tastbaarder dan dit wordt geschiedenis niet.

Praktisch:

Je vindt de Bastogne War Rooms langs de Route de la Roche, recht tegenover het kerkhof, op 10 minuten wandelen van het centrum van Bastogne.

Studenten betalen 11 euro toegang. Voor 19 euro krijgen studenten een Pass Full Experience. Die is 7 dagen geldig en geeft naast de Bastogne War Rooms ook toegang tot het Bastogne War Museum en het Bois Jacques.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84