Image
01/03/2024

Striprecensie: 'De Bondgenoten' door Brecht Evens

Wow. We moesten even naar adem happen nadat we de 280 pagina's van Brecht Evens' nieuwste graphic novel De Bondgenoten over ons heen hadden laten spoelen. Wat is dit een adembenemend knappe strip!


Naast het uitzonderlijk grafisch talent van de naar Parijs uitgeweken Limburger Brecht Evens konden we al jaren niet kijken, maar hij had ons tot nu toe nog nooit echt bij het nekvel gegrepen met een goed verhaal. Dat wordt in De Bondgenoten wel even rechtgezet! Blijkbaar is Evens' auteurschap op zijn 38ste tot volle wasdom gekomen, want zijn nieuwste strip is fascinerend van begin tot einde. Het boek gaat over een jongetje dat opgroeit aan de Bretoense kust met een excentrieke vader, een chirurg die gelooft in gecompliceerde complottheorieën. De autoriteiten beschouwt hij als een scotoom: ze zijn immer aanwezig, maar het brein van de meeste mensen gomt hun beeld weg uit de visuele cortex, zodat ze de facto blind door het leven stappen. De chirurg hoort paranoïde boodschappen door een gat in de muur (de dementerende buurvrouw zet haar radio steeds te luid). Hij gedraagt zich als een intellectuele prepper en probeert een legertje al dan niet imaginaire medestanders om zich heen te verzamelen: de Bondgenoten. Zijn zoon wordt meegesleept in zijn uiterst gedetailleerde waanbeelden. Als de jongen - zijn vader spreekt hem steevast aan als puer universalis - een zelfgemaakte tekening toont van een snek vol Vikings, ziet hij een boot vol vluchtelingen. Tekent hij een palmboom, dan ziet zijn pa een explosie. Hun band is innig en sterk, maar onvermijdelijk toxisch. Terwijl zijn vader steeds dieper wegzakt in groteske waanideeën, ervaart zijn zoon hun geïsoleerde bestaan grotendeels als één groot avontuur. Tot de chirurg op een dag verdwijnt en de jongen alleen achterblijft met een piraatachtige Bondgenoot met een drankprobleem, een houten been en een sprekende papegaai die drankmerken krast.

Hoe het afloopt zullen we pas binnen twee jaar weten, want De Bondgenoten wordt een tweeluik dat in totaal zo'n vijfhonderd pagina's zal tellen. Maar wat is dit eerste deel al ongelooflijk sterk. Evens' visuele verbeeldingskracht is grenzeloos. De bizarre fantasieën van vader en zoon brengt hij op steeds vindingrijkere manieren in beeld, exuberant en barok, maar immer - en dat is voor het eerst in zijn oeuvre - perfect leesbaar. Ergens halfweg schildert hij een paginagrote prent van vader en zoon in een bootje op zee, onder een caleidoscopische sterrenhemel. Onze mond viel ervan open, zoiets moois hebben zelfs veellezers als wij uiterst zelden aangetroffen in een stripalbum. Dit boek kost 39 euro. Dat is niet goedkoop, maar je krijgt er enorm veel voor terug, want De Bondgenoten is ronduit meesterlijk.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84