Image
10/04/2024

Slechtziende jongeren trainen samen met studenten voor loopwedstrijd

In Brugge trainen zes slechtziende en blinde leerlingen van hotel- en toerismeschool Spermalie samen met vijf studenten van de hogeschool Howest voor de loopwedstrijd Dwars door Brugge, die doorgaat op 12 mei.


Vijf van de zes leerlingen zien een beetje, de laatste is volledig blind. Toch kunnen ze trainen voor de vijf kilometer, met de hulp van studenten Sport en Bewegen van Howest. Vier jongeren lopen zelfstandig, met hun begeleider naast of vlak achter hen. Aan de hand van instructies kunnen zij obstakels vermijden. De twee overige leerlingen lopen aan de arm van hun begeleider.  Elke woensdag trainen ze samen, met als finale doel de vijf kilometerwedstrijd te kunnen lopen op 12 mei.

"De begeleider geeft instructies," legt Kyran uit. "Ik zie bijna niets, maar toch voldoende om zelfstandig te kunnen lopen. Arnaud loopt samen met Fons en mij. Hij ziet voor ons alle obstakels. Stel dat er een paaltje staat, dan zal Arnaud dat zeggen en hij zal er ook bij zeggen of we links of rechts langs het paaltje moeten lopen."

Zowel voor de leerlingen van Spermalie als de studenten van Howest is dit een unieke ervaring.

"Het is zo fijn dat we dit als Howeststudenten kunnen doen voor deze jongeren die niet of bijna niet zien,” aldus Sam Ryheul, één van de vijf begeleidende studenten.

Tekst: Larissa Sowowna


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84