Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten
Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie een vegetarische spread ontwikkeld, speciaal voor nierpatiënten.
De spread kreeg de naam ‘REIN’ en bevat wortel, pompoen, prei, en witlof.
Met ‘REIN’ willen de studenten voedingsbedrijven bewustmaken van de nood die er is aan nier-vriendelijke voeding. Het idee is er gekomen na een ontmoeting met onderzoekster Annemie Hesselmans, die verlamd geraakte na een turnongeval. Zij werd nierpatiënt, en had zo opeens veel minder keuze aan wat ze mocht eten.
Hierdoor hebben zij en andere nierpatiënten een groter risico op hart- en vaatziekten en ondervoeding. Met ‘REIN’ willen de studenten dat probleem aanpakken.
“Onze dip heet ‘REIN’, omdat we een zo zuiver mogelijk product hebben gemaakt,” legt Brecht Van Olmen, een van de studenten, uit. “De spread kan worden gebruikt als koude dip op brood, maar kan ook worden opgewarmd als saus bij verschillende gerechten.”
Tekst: Larissa Sowowna