Image
15/04/2024

Nieuwe regels rond de verkoop van tabak en alcohol

Begin vorige maand heeft de Kamer een wetsontwerp goedgekeurd dat de verkoop van tabak en alcohol strenger aanpakt. Zo willen ze het gebruik ervan ontmoedigen.


Momenteel is er geen concrete wet die de verkoop van tabaksproducten kan beperken of controleren, waardoor het vrijwel overal te verkrijgen is. Met het nieuwe wetsontwerp komt er een verbod op de verkoop van tabaksproducten in tijdelijke verkooppunten zoals festivals, en voedingswinkels die groter dan 400m2 zijn.

Verder wordt het uitstallen van tabaksproducten verboden, en moeten kleinhandelaars verplicht een identiteitsbewijs vragen aan iedereen die tabaksproducten wil kopen maar jonger dan 25 jaar lijkt.

Wat alcohol betreft mogen jongeren tussen 16 en 18 jaar alleen nog maar bier en wijn kopen, wordt de verkoop van alcohol in tankstations aan snelwegen ’s nachts verboden, en komt er een verbod op de verkoop van alcohol in ziekenhuizen.

Tot slot worden de sancties voor inbreuken op het reclame- en promotieverbod zwaarder. Zo kan de fabrikant van tabaksproducten die het reclameverbod zelf heeft overtreden een tijdelijk verkoopverbod krijgen.

Deze nieuwe regels gaan in op 1 april 2025.

Tekst: Larissa Sowowna 


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84