Image
24/04/2024

VUB-proffen pleiten voor afschaffen masterproef door ChatGPT

De masterproef heeft zijn relevantie verloren door de opkomst van AI zoals ChatGPT. Dat stellen twee professoren van de VUB in Het Laatste Nieuws.


Moraalfilosoof Gustaaf Cornelis (VUB) en onderwijsfilosoof Marijke Van Vlasselaer (VUB/PXL) zijn van mening dat generatieve AI de masterproef overbodig heeft gemaakt, en dat alle pogingen tot behoud ervan zinloos zijn. Ze betreuren het verlies van een eeuwenoude examenvorm die de laatste horde was voor een universitaire opleiding. Generatieve AI wordt al door de helft van de studenten gebruikt, volgens het laatste Digimeter rapport van maart 2024, waardoor de garantie op authentiek academisch werk in het gedrang komt.

“Je kan ervan op aan dat we in 2023 diploma’s hebben afgeleverd aan studenten die niet alle vaardigheden beheersen.” Gustaaf Cornelis benadrukt dat universiteiten moeten reageren op deze veranderingen en de masterproef moeten schrappen. Hoewel de UGent net nog aankondigde het gebruik van generatieve AI expliciet te zullen toestaan, geloven de VUB-professoren dat dit niet de juiste oplossing is. Ze pleiten voor een herziening van het onderwijsproces, waarbij studenten stapsgewijs worden begeleid bij elk aspect van het onderzoek. Dit kan onder meer gebeuren door lesgeven over verantwoord gebruik van AI, het stellen van onderzoeksvragen zonder internettoegang en het vergelijken van onderzoeksmethodes, zowel gegenereerd met behulp van AI als zonder.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84