Image
04/05/2024

Cannabis legaal in Duitsland

Sinds begin vorige maand is het bezitten en gebruiken van cannabis legaal voor volwassenen in Duitsland, al is dat wel onder bepaalde voorwaarden.


Het wetvoorstel stootte op veel kritiek, onder meer van de oppositie, de deelstaten en beroepsverenigingen binnen de gezondheidszorg, justitie, en politie.

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach verdedigt de nieuwe wet: “Vandaag maken we een einde aan een mislukte verbodspolitiek. Vanaf nu combineren we een echt alternatief voor de zwarte markt met een betere bescherming voor kinderen en jongeren.”

De regering stelde namelijk vast dat de cannabisconsumptie sterk was toegenomen, ondanks het verbod, en dat de zwarte markt groeide. Daarbij kwam ook dat de cannabis die daar verkregen werd grote gezondheidsrisico’s met zich meebracht, aangezien de werkzame stof niet gekend was en de cannabis daardoor giftige additieven kon bevatten.

De legalisatie gebeurt in twee fases. Tijdens de eerste fase worden het bezit, privaat kweken, en het consumeren van bepaalde hoeveelheden gelegaliseerd. Zo mag je maximaal 50 gram cannabis per maand aanschaffen en mag je drie planten voor eigen gebruik in huis hebben.

Vanaf de tweede fase, die in juli ingaat, zullen kwekersverenigingen onder strenge voorwaarden en gecontroleerd door de staat cannabis kunnen telen en leveren aan hun leden. Zij verkopen de wiet zonder winstoogmerk, en elke vereniging kan maximaal vijfhonderd leden tellen. Alleen inwoners van Duitsland kunnen lid worden.

Het beleid heeft drie doelen voor ogen: cannabisproductie- en verkoop uit de zwarte markt halen, de drugscriminaliteit tegengaan en op lange termijn de consumptie verminderen.

Tekst: Larissa Sowowna


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84