Image
03/05/2024

Nieuwe Engelstalige master duurzame energie UHasselt

De Universiteit van Hasselt breidt haar opleidingsaanbod uit met een Engelstalige Master of Science in Energy Engineering Technology. Deze éénjarige opleiding, die het komende academiejaar van start gaat op campus Diepenbeek, bereidt ingenieurs voor op de complexe uitdagingen van de energietransitie.


De Vlaamse regering heeft de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (UHasselt/KU Leuven) de goedkeuring gegeven om de Engelstalige master op te starten. De opleiding richt zich op het duurzaam produceren, efficiënt omzetten en optimaal opslaan en beheren van energie. Het is de eerste Engelstalige master die wordt aangeboden binnen de gezamenlijke opleiding Industriële Ingenieurswetenschappen aan UHasselt en KU Leuven.

“Als toekomstig ingenieur moet je klaar staan om belangrijke bijdragen te kunnen leveren aan duurzame energieoplossingen wereldwijd. Door het internationale karakter van de opleiding bereidt deze nieuwe master studenten daar dan ook op voor,” zeggen Ronald Thoelen en Bert Lauwers, decanen van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van UHasselt en KU Leuven. Met een groeiende vraag naar elektriciteit door de opkomst van elektrische voertuigen, warmtepompen en andere technologieën zijn de uitdagingen in de energiesector enorm. De master legt daarom de nadruk op het ontwikkelen van een duurzaam energiesysteem, met de focus op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, evenals op de opslag ervan met behulp van batterijtechnologie. Daarnaast wordt ook het systeemdenken van efficiënt omgaan met energie uitgebreid behandeld.

Bovendien worden studenten voorzien van uitgebreide technische kennis, waaronder machine learning, energiebeheersystemen en materialen. Verder zullen ze ook praktische ervaring opdoen. “Hier laten we de studenten kennis maken met ons onderzoek naar bijvoorbeeld de nieuwe generaties zonnecellen, batterijen en groene waterstofproductie. Onderzoek dat we uitvoeren in nauwe samenwerking met de bedrijfswereld, waar we de studenten zoveel mogelijk mee in contact brengen tijdens de opleiding. Zoals in het geval van zonne-energie, met bedrijven als Soltech en EnFoil op het Thor Park.”

Met de nieuwe Engelstalige master willen de UHasselt en de KU Leuven voornamelijk nieuwe internationale studenten aantrekken. De faculteit heeft in de afgelopen drie jaar al zomerscholen georganiseerd rond duurzame energie, wat aantoont dat er veel interesse is in dit onderzoeksveld.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84