Image
07/05/2024

VUB dient aanvraag in voor opleiding Tandheelkunde

De Vrije Universiteit Brussel heeft bij de Vlaamse overheid een aanvraag ingediend om vanaf 2025 de opleiding Tandheelkunde aan te bieden op de Health Campus. Dat doet de universiteit in een poging het tekort aan tandartsen aan te pakken.


Volgens Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB, kampt Vlaanderen met een historisch tekort aan Nederlandstalige tandartsen. “Dat tekort, gedeeltelijk veroorzaakt door een veel te lage instroom aan studenten en gedeeltelijk aan een moderne trend om meer evenwicht tussen privé en werk te vinden, bedreigt een goede werking van onze gezondheidszorg,” zegt Devroey.

Daarbij voegt hij nog aan toe: “Ten tweede komen meer dan 50 % van de nieuwe tandartsen die in België beginnen uit het buitenland. Zij spreken niet altijd één van onze landstalen, maar we hebben ook weinig garanties over de kwaliteit van hun opleiding. En dan is er ook nog de toenemende nood aan tandheelkundige zorg omdat mensen meer aandacht besteden aan hun gebit.”

De VUB wil daarom op die zorgvraag inspelen door opnieuw de opleiding Tandheelkunde aan te bieden en zo meer tandartsen op te leiden. Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts steunt alvast dat initiatief.

De Brusselse universiteit is bereid om vanaf 2025 een 40-tal tandartsstudenten per jaar op te leiden in een moderne onderwijsomgeving nabij het UZ Brussel.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84