Image
13/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen in de afgelopen vier jaar. Daarover berichtte de hogeschool eind vorige maand op haar website.


De instroom in de maand februari is vooral hoog voor graduaten in bedrijfskunde en (verkorte) lerarenopleidingen. Opvallend daarbij is dat de helft van de meest recente februaristarters in het eerste semester géén opleiding in het Nederlandstalig hoger onderwijs volgde. "Jaar na jaar zien we de instroom in het tweede semester stijgen", vertelt Filip Van Leemput, trajectbegeleider en opleidingshoofd van het graduaat Accounting Administration. "Dit academiejaar startte zelfs 20% van onze nieuwe studenten pas na nieuwjaar.” Voor de volledige hogeschool gaat het om 10% van het totale aantal inschrijvingen.

Van Leemput identificeert drie hoofdgroepen onder de tweede semester-starters. De eerste groep zijn de externe heroriënteerders, studenten van buitenaf die na het eerste examenmoment beseffen dat hun gekozen opleiding niet geschikt is en op zoek gaan naar alternatieven. ”Vijf jaar geleden maakte die groep nog het grootste aandeel uit van onze instroom in de tweede helft van het academiejaar. Vooral studenten uit universiteiten kwamen op dat punt bij ons terecht,” legt hij uit.

Sinds de hogeschool graduaatsopleidingen in haar aanbod heeft, ziet ze in het tweede semester ook veel interne verschuivingen. “Het gaat dan bijvoorbeeld over studenten die aan onze hogeschool een bachelor beginnen en na de eerste examenperiode toch de meer praktijkgerichte aanpak van een graduaat verkiezen,” vervolgt hij.

Tot slot behoren tot de derde categorie studenten die in het eerste semester geen hoger onderwijs volgden. Sommigen waren op dat moment aan het werk, gingen reizen, of waren nog bezig met het behalen van hun diploma secundair onderwijs via de Examencommissie. Van Leemput verduidelijkt: “De helft van alle starters dit semester valt binnen deze categorie.”

Daarnaast benadrukt directeur Onderwijs Ann Martin dat de hogeschool meer financiering nodig heeft voor de opstart in het tweede semester. Vooral de graduaten zijn volgens haar ondermaats gefinancierd vanuit de overheid.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84