Image
10/05/2024

UK stapte uit Erasmus-uitwisselingsprogramma door lage taalvaardigheid

Een verdere scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Want als gevolg van de Brexit in 2020 heeft Groot-Brittannië zich ook teruggetrokken uit het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+. De lage taalvaardigheid van de Britten zou daarvoor de reden zijn.


Volgens nieuwssite Politico gaf diplomaat Nick Leake begin vorige maand tijdens het European Economic and Social Committee (EESC) in Brussel aan dat de investeringskosten voor Groot-Brittannië om deel te nemen aan Erasmus+ te hoog waren. Hij benadrukte daarbij dat de lage taalvaardigheid bij Britse studenten een onbalans veroorzaakte tussen het aantal Engelse studenten dat naar het buitenland ging en het aantal EU-studenten dat naar Groot-Brittannië kwam. Die lagere deelname van Britse studenten aan het uitwisselingsprogramma betekende dat de UK naar verwachting bijna 300 miljoen euro per jaar meer zou moeten betalen dan het terugkreeg, aldus Leak.

Maar die terugtrekking botste op commotie. Jongerenverenigingen in het Verenigd Koninkrijk en de EU zoals European Youth Forum en de Bitish Youth Council roepen op tot heroverweging. Ook de burgemeester van Londen Sadiq Khan spreekt zich uit over een herintreding tot het Erasmus-programma. Daarnaast wil de Europese Commissie verder onderhandelen met de UK om jongerenuitwisselingen te vergemakkelijken.

De Britse regering kwam weliswaar al in 2021 met een eigen alternatief op de proppen, genaamd Turing. Al blijkt uit een recent jaarrapport dat het vervangende studieprogramma niet zijn doelstellingen behaalt. Zo werden er jaarlijks 35 duizend deelnemende studenten verwacht, maar dat werden er nog maar 20 duizend. Daarnaast meldde bijna 80 procent van de universiteiten en hogescholen dat deelnam aan het programma problemen te ervaren.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIAL



Poll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84