Image
20/05/2024

Minder discriminatie, maar meer geweld en haat tegen LGBTIQ-personen

Discriminatie, geweld en pesterijen blijven een uitdaging vormen voor de LGBTIQ-gemeenschap. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA).


In het dagelijks leven ervaart 1 op de 3 personen (36 procent) uit de LGBTIQ+-gemeenschap discriminatie. En hoewel dit cijfer licht is gedaald sinds 2019 (42 procent), benadrukt de organisatie dat discriminatie veelal onzichtbaar blijft doordat maar 1 op de 10 incidenten gemeld wordt. In België rapporteerde vorig jaar 30 procent discriminatie, vergeleken met 39 procent in 2019.

Helaas is het aantal gevallen van geweld en haatgerelateerde intimidatie tegen LGBTIQ+-personen over heel Europa gestegen. 15 procent van de Belgische respondenten meldt in de afgelopen vijf jaar aangevallen te zijn, 53 procent zegt altijd of vaak handen vasthouden in het openbaar te vermijden en 27 procent geeft aan bepaalde locaties te mijden uit angst voor aanvallen.

Opvallend is dat 67 procent van alle Belgische respondenten aangeeft slachtoffer te zijn geweest van pesterijen of bedreigingen op school vanwege hun LGBTIQ+-identiteit, terwijl dat in 2019 nog 50 procent was. Die cijfers volgen de Europese trend, want ook daar steeg het aandeel van 46 naar 67 procent.

FRA-directeur Sirpa Rautio roept dan ook op om verder op te treden: “Openlijk LGBTIQ zijn in Europa zou geen strijd moeten zijn. Hoewel we tekenen van vooruitgang zien, blijven pesten, intimidatie en geweld voortdurende uitdagingen. Het is tijd om resoluut op te treden en voort te bouwen op de vooruitgang die we hebben geboekt, zodat iedereen in de EU gelijk wordt behandeld en met waardigheid en respect kan leven.”

Het volledige rapport werd afgelopen vrijdag, op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, officieel voorgesteld tijdens het evenement 'Pride Alliances and Policy' dat door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU in Brussel werd georganiseerd.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84