Image
22/05/2024

Nieuw in de cinema: 'Furiosa: a Mad Max Saga'

Met Furiosa, een glorieuze prequel op Fury Road uit 2015, bewijst George Miller dat zijn Mad Max Saga 45 jaar na de eerste film springlevender is dan ooit.


Het verhaal begint kort na de val van de beschaving in The Green Place of Many Mothers, een oase in het hart van de Australische Outback, waar de jonge Furiosa wordt ontvoerd. Ze komt terecht in de handen van Dementus, een warlord die Ben-Hur style in een strijdwagen achter een driespan door de woestenij rijdt, maar in plaats van paarden ment hij onbereden motoren. Onze grijns was meteen schermbreed en we voelden het al: deze film kan niet meer stuk.

Fury Road was negen jaar geleden een spectaculaire aanwinst voor de saga, maar Furiosa doet er nog wat royale scheppen bovenop. Miller heeft heel goed gekeken naar wat er de voorbije decennia heeft gewerkt. Van Peter Jackson pikte hij de duizelingwekkende cameraduikvluchten boven imposante massascènes, zoals in The Lord of the Rings. Van Quentin Tarantino leerde hij dat een keiharde vrouwelijke wraakengel als in Kill Bill onweerstaanbaar is. De makers van Game of Thrones toonden hem het belang van grondige worldbuilding en fascinerende verzonnen locaties. Tegelijk blijft hij trouw aan zijn eigen bronmateriaal, want Furiosa is een film met een zodanig hoog octaangehalte dat vertoningen binnen de lage-emissiezone een forse boete dreigen op te leveren.

Furiosa is een staalkaart van wat spektakelcinema cool maakt. Het is fantasy, het is een western, het is sciencefiction, het is actie, het is gewoonweg álles. Miller behandelt zijn toeschouwers met respect, zonder zijn film al te serieus te nemen. Hoewel elk detail meticuleus is uitgewerkt, zit er geen greintje pretentie in Furiosa: dit is blockbusterfun op zijn allerbest. Chris 'Thor' Hemsworth is perfect gecast als Dementus: zijn personage is goofy en angstaanjagend tegelijk. Voor het titelpersonage koos de regisseur Anya Taylor-Joy uit Peaky Blinders en The Queen's Gambit. Ze is perfect.

Furiosa: a Mad Max Saga is slechte smaak op z'n mooist, een opwindende brok actiecinema die geen seconde verveelt. Trek een oude, versleten motorhelm over je lelijkste smoel en ga dat zien.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84