Image
10/07/2024

Nieuw in de cinema: 'Only the River Flows'

Only the River Flows, een bevreemdende neo-noirfilm van de Chinese regisseur Wei Shujun, was vorig jaar de best scorende onafhankelijke film in China. Ook op het festival van Cannes werd de prent opgemerkt en gesmaakt. Allemaal terecht, want Only the River Flows laat zich bekijken als een oosterse Twin Peaks.


Het verhaal, naar een roman van avant-gardeschrijver Yu Hua, speelt zich af op het Chinese platteland in de vroege jaren negentig. Bij een rivierdam wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Inspecteur Ma Zhe lost de zaak snel op en krijgt felicitaties van zijn chef. Maar dan blijkt er meer achter te schuilen en trekt Zhe op eigen houtje verder op onderzoek uit. Hoe dieper hij in de bizarre dorpsgemeenschap doordringt, hoe meer hij aan de moordzaak en uiteindelijk ook aan zichzelf gaat twijfelen.

Regisseur Shujun neemt, net als zijn hoofdpersonage, geen genoegen met eenvoudige antwoorden en laat de plot overleunen tot aan de rand van een metaverhaal, waarin cinema en realiteit elkaar voorzichtig aanraken. Die aanpak is soms verwarrend, maar altijd verrassend, en vooral ook knap gefilmd in korrelige 16 mm. Uitstekend tijdsdocument ook.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84