Image
05/06/2024

Mensen van kleur worden nog steeds geweigerd aan deur van discotheken

In het nieuwste seizoen van ‘Ze Zeggen Dat’ stuit Dina Tersago op een zorgwekkende realiteit: Vijf op de zes keer worden mensen van kleur geweigerd aan de deur van Belgische discotheken.


Een recent rapport toont aan dat meer dan de helft van de Belgen met Afrikaanse roots al racisme heeft ervaren. Dat is meer dan in enig ander Europees land. Racisme blijft echter moeilijk te bewijzen, vooral in de uitgaanswereld, waar discriminatie nog een blinde vlek is. “Racisme is subtieler en meer verborgen geworden,” zegt socioloog Pieter-Paul Verhaeghe. Om te testen of mensen van kleur echt geweigerd worden aan de deur, werd een undercover praktijktest uitgevoerd met vier zwarte en vier witte acteurs. “Net zoals de testen op de huur- en arbeidsmarkt werken we met twee groepen die op alle vlakken hetzelfde zijn. Het enige wat verschilt is hun huidskleur,” aldus professor Verhaeghe.

De twee groepen jongens bezochten meerdere clubs in Limburg, Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De resultaten waren schokkend: In vijf van de zes clubs geraken de zwarte jongens niet binnen. “Soms denk ik, wat is er mis met mij en met onze kleur? Je schaamt je gewoon terwijl je niets mis doet,” vertelden ze. Ook bij de witte acteurs kwam het hard aan: “Nu pas besef ik welke kansen ik overal heb gekregen gewoon omdat ik een andere huidskleur heb.”

Tekst: Femke Claus


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84