Image
31/05/2024

Brusselse scholieren oefenen Nederlands met Vlaamse Studenten

Sinds november vorig jaar biedt Parlangi Brusselse anderstalige scholieren de kans om hun Nederlands te oefenen met Vlaamse hogeschoolstudenten van de lerarenopleiding Secundair Onderwijs en Sociaal Werk. Het taalproject, ondersteund door de Vlaamse Overheid, vindt plaats binnen zes middelbare scholen in Brussel en vier Vlaamse Hogescholen.


Hoe kun je het beste een nieuwe taal leren? Door te praten met moedertaalsprekers! Dat is de basisgedachte achter Parlangi@Brussels. Het taalproject volgt dat principe door Vlaamse hogeschoolstudenten één-op-één-videogesprekken te laten voeren met Brusselse anderstalige leerlingen, waardoor zij hun Nederlands kunnen oefenen. Dankzij het project konden al 145 Brusselse scholieren Nederlands oefenen met 97 Vlaamse studenten.

Parlangi wil daarmee een oplossing bieden voor de huidige uitdagingen in het onderwijs. Zo heeft meer dan 80% van de leerlingen in Brussel een andere moedertaal. Die leerlingen hebben behoefte aan zinvolle kansen om Nederlands te oefenen. Bovendien wordt ook het groeiende lerarentekort steeds duidelijker merkbaar.

Daarnaast is het project een win-winsituatie voor zowel de middelbare scholieren als de studenten. Anderstalige leerlingen vergroten hun spreekvaardigheid, breiden hun sociale netwerk uit en verbeteren hun kennis van het Nederlands. Tegelijkertijd ontwikkelen de studenten communicatieve en pedagogische vaardigheden. De studenten hebben een cursus ‘Communiceren met anderstaligen’ gevolgd om goed voorbereid aan de slag te gaan. Bovendien organiseert Parlangi ook enkele 'mentorenbabbels', waarbij studenten hun kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Tekst: Femke Claus


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84