Veggie recept: 'misoboternoedels' uit het nieuwe kookboek van Rukmini Iyer
De Britse Rukmini Iyer verkocht miljoenen exemplaren van haar 'Bakplaat'-serie kookboeken, waarin ze onder meer haar Indische roots verwerkte in smakelijke eenpansgerechten voor de oven. In Het Groene Kookboek rekent ze niet langer uitsluitend op haar oven, maar verzamelt ze 75 lekkere en eenvoudige groentegerechten.
"Hoewel er in dit boek nog genoeg bakplaatrecepten staan, wilde ik ook recepten opnemen die anders bereid kunnen worden," aldus Rukmini, "al was het maar vanwege de kosten van het ovengebruik. Ik wil dat dit een kookboek is waar je van maandag tot en met zondag in terecht kunt voor alles: van 15-minutenpasta’s en voordelig batchkoken tot feestelijke maaltijden voor vrienden."
Zin om eens zo'n veggie-recept van Rukmini te proeven waar je de oven niet voor nodig hebt? Verlekker je alvast op een portie misoboternoedels. De overige 74 recepten vind je uiteraard in het boek zelf.
Misoboternoedels met tomaat & lente-ui
Ingrediënten:
• 2 handjes pijnboompitten
• 30 g gezouten boter
• 2 tenen knoflook, fijn geraspt
• 5 cm verse gember, fijn geraspt
• 250 g kerstomaten, gehalveerd
• 4 lente-uien, grof gesneden
• 30 g witte miso
• 1 el rijstazijn
• 200 g udonnoedels
• zeezoutvlokken
Bereiding:
• Rooster de pijnboompitten.
• Laat de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur schuimen en voeg de knoflook en gember toe.
• Roerbak 30 seconden en voeg dan de tomaten en lente-uien toe.
• Roerbak 5 minuten op middelhoog tot laag vuur en roer voorzichtig de miso en rijstazijn erdoor.
• Schep de noedels door de hete misotomaatboter en roerbak alles nog 2 minuten.
• Voeg een snuifje zout toe.
• Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten.
Tekst: Herbert De Paepe