Image
11/07/2024

Een dag en een nacht in De Pijp in Amsterdam

Net ten zuiden van de Grachtengordel ligt een van de levendigste volksbuurten van Amsterdam. In De Pijp valt genoeg te beleven voor een ganse dag en nacht. GUIDO ging erheen en liep in De Pijp zelfs een landgenoot tegen het lijf: niemand minder dan Mattijs Hermans, CEO van Hawaiian Poké Bowl.


Voormiddag

's Ochtends komt De Pijp langzaam op gang. De ideale plek om wakker te worden met een kopje koffie, een ontbijt en de krant, is Café Krull op een hoek van het Sarphatipark. Neem je tijd, binnen of op het terras, bespied de kleurrijke buurtbewoners en bewonder de fraaie panden langs het park. Ga daarna slenteren in het Sarphatipark, dat wondermooi is aangelegd met jungle-achtige paadjes, waterpartijen en een weelderig monument ter ere van de 19de-eeuwse dokter Samuel Sarphati, een lokale filantroop die blijkens zijn gedenkplaat bij leven en welzijn een allround jofele peer is geweest.

Middag

Van het Sarphatipark is het maar een paar minuten wandelen naar de Albert Cuypmarkt. Dit is de grootste markt van Amsterdam: een kilometer voedingsmiddelen, eetkraampjes en prullaria allerhande. Ongeveer halfweg "de mooiste markt van Mokum", op het kruispunt met de Eerste Sweelinckstraat, tref je het standbeeld van volkszanger André Hazes, die in De Pijp werd geboren. Let op, we hebben het over de échte André Hazes, niet zijn verwende zoon met dezelfde naam.

Op de Albert Cuypmarkt is het niet moeilijk om een snelle lunch te vinden. Dat kan op de markt zelf, of in een van de tientallen multiculturele restaurantjes. Zo multicultureel dat we er zelfs een Belg aantreffen! Mattijs Hermans opende begin juli op de hoek met de Ferdinand Bolstraat de eerste Amsterdamse vestiging van zijn succesvolle keten Hawaiian Poké Bowl. Hoe komt hij in De Pijp terecht? "Onze locatievereisten zijn streng," aldus Mattijs. "Er moet genoeg passage zijn, en aangezien we concurreren met andere fastfoodketens, moeten we bij hen in de buurt zitten. Kijk maar, de McDonald's zit hier recht tegenover. Ideaal, want Hawaiian wil een gezond fastfoodalternatief bieden voor wie een snelle en makkelijke hap zoekt, geen tent voor hipsters die sowieso al gezond bezig waren. Ons hoekpand in De Pijp is een stuk kleiner dan de meeste van onze andere restaurants, maar alle panden zijn hier van dit formaat, dus als we in deze buurt een Hawaiian wilden openen, dan moest het maar zo. We hebben de keuken en het interieur als een Jenga in het pand gepast. (lacht)"

Namiddag

Na de lunch op de Albert Cuypmarkt gaan we nóg een icoon van De Pijp groeten: brouwmagnaat Freddy Heineken. Jaja, we weten het wel, als Belgische student ben je min of meer verplicht om wat lacherig te doen over Heineken-pils, maar de Heineken Experience in de monumentale voormalige brouwerij aan de Stadhouderskade is een Amsterdamse must-see, dus toch maar doen. Als je daarna je bezoek liever doorspoelt met een Belgisch biertje, dan vind je dat moeiteloos (maar vrij prijzig) in zowat elk café in De Pijp.

Avond

We blijven in de Heineken-sfeer, want we gaan een glas drinken op het halfcirkelvormige Marie Heinekenplein. Marie was een schilderes die niets met bier te maken had, al was haar vader wel een oom van Gerard Adriaan Heineken, oprichter van de brouwerij. Aangezien veel straten in De Pijp de naam dragen van schilders, vond het stadsbestuur het in de jaren negentig een goed idee om dit nieuwe plein, dat tegen de brouwerij aanleunt, naar Marie te vernoemen, zodat er meteen ook een link is met de familie Heineken. Het Marie Heinekenplein is niet het meest aantrekkelijke plein van De Pijp, maar het is wel een onvervalste horeca-hotspot, dus je vindt hier zonder probleem een bar om te aperitieven en een restaurant om te dineren.

Nacht

De nacht induiken, doen we op het Gerard Douplein, waar je de grootste concentratie studentenkroegen van De Pijp vindt. Het is een uiterst gezellig driehoekig pleintje onder de bomen, waar je kunt terrassen of brassen, aan jou de keuze. Je kunt er een nacht lang op kroegentocht gaan zonder ooit verder dan drie meter te moeten stappen (of kruipen). Proost!

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84