5 Kortrijkse delicatessen
1) Kortrijkse peperbollen
De Kortrijkse peperbollen zijn klontvormige stukjes, die traditioneel op tweede pinksterdag verkocht worden. Vroeger werden ze in grote hoeveelheden gemaakt voor de ommegang, een religieuze processie, tijdens de Sinksenfeesten.
2) Kortrijkse begijntjes
Wie wordt nu niet gelukkig van een doosje Kortrijkse begijntjes? De heerlijke chocolade is te verkrijgen in drie varianten. Kies jij voor melkchocolade met praliné, witte chocolade met koffie en praliné, of wil je voor nog wat zoeter gaan en ga je voor de sinaasappelvulling?
3) Kortrijkse bil
Kortrijkse bil, dit is een gerookte kalfsbil, gepekeld in thee en overgoten met een saus op basis van bouillon, sjalot, wijn en roze peperbollen. Het gerecht vindt haar oorsprong in de 19de eeuw en is zowel rauw als zacht gegaard te eten.
4) Omer
In de brouwerij Omer Vander Ghinste wordt al sinds 1892 bier gebrouwen. Omer is een natuurlijk blond degustatiebier van hoge gisting, gebrouwen volgens een traditioneel recept dat al vijf generaties meegaat. Vandaag is het een biertje dat op vrijwel elke menukaart terug te vinden is.
5) Kalletaart
Kalletaart heeft haar naam te danken aan Kalle, een Kortrijks meisje dat samen met haar geliefde Manten de klokken van het Belfort luidt (kijk maar als je bij de toren staat). De taart zelf is een appel- en abrikozentaart, met luchtige koek die besprenkeld is met amandelschilfers en een scheutje Calvados.