5 lekkernijen uit Hasselt
1) Hasseltse Jenever
De welgekende Hasseltse jenever wordt traditioneel al sinds de 17de eeuw geproduceerd. Hij wordt gemaakt op basis van moutwijn met rogge, gerst, jeneverbessen en graanalcohol. Bij verschillende distilleerderijen kan je een proeverij doen.
2) Speculaas
Hasseltse speculaas werd vermoedelijk voor het eerst gebakken op het einde van de 14de eeuw, en is anders dan in de rest van Vlaanderen. Waarom? Er worden minder en andere soorten kruiden gebruikt, waardoor er een duidelijk smaakverschil is. De speculaas heeft een knapperige korst en is zacht vanbinnen.
3) Tuiltjeswijn
Tuiltjeswijn is een lokale wijn, die geproduceerd wordt in Herk-de-Stad, een nabijgelegen gemeente. De wijn bevat een fruitige en volle smaak en kan bij meerdere gerechten gedronken worden. De wijn is te verkrijgen bij meerdere wijnhandelaars in Hasselt.
4) Hasseltse koffie
Stiekem is Hasseltse koffie niet echt koffie. Het is een combinatie van koffie, jenever en gesuikerde slagroom, die voor het eerst geserveerd werd in Hasseltse koffiehuizen. Vandaag is de Hasseltse koffie ideaal als laatste borrel, om een etentje goed af te sluiten.
5) Limburgse vlaai
Limburgse vlaai is officieel erkend door Europa als beschermd streekproduct. Aangezien Hasselt en smaken hand in hand gaan, kan deze zoetigheid niet in de top-5 ontbreken. Het speciale aan deze vlaai is dat hij in zijn geheel gebakken wordt, zonder er achteraf nog iets aan toe te voegen.