Image
25/03/2003

PRESIDIUMVERKIEZINGEN 2003 : Brussel

"Verhit debat tussen verschillende kandidaten"
Genoeg over Leuven. Hoe zit het in onze hoofdstad? Feesten ze daar binnenkort ook een week gratis? "Wees gerust," zegt Alexander Costers, preses van studentenclub Aloisiana. "Hier in Brussel wordt stevig uit de bol gegaan."

Alexander zit al voor zijn derde jaar in het presidium. Eerst een jaar als pr-verantwoordelijke, daarna als zedenmeester. Wat Alexander vooral aanspreekt in het presidium is het feit dat je echt leert in team samen te werken en dingen te organiseren. "Als je als presidium geen initiatief neemt, gebeurt er simpelweg een heel jaar niets. Je leert ook omgaan en professioneel samenwerken met allerlei mensen, zowel van binnen als buiten je presidium. Het leuke aan preses zijn is dan weer dat je in veel gevallen de eindverantwoordelijkheid hebt, en moet proberen iedereen op elkaar af te stemmen en te motiveren. Vooral op de zwaardere momenten, als iedereen weinig tijd heeft door examens bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk mensen kan motiveren." Naar het einde van de week organiseert Aloisiana een debat tussen de verschillende kandidaten. In dit debat wordt enerzijds hun kennis van de club, de codex en de studentengebruiken in het algemeen getest, en anderzijds wordt gepeild naar hun motivatie en plannen voor het volgende jaar. "'s Avonds sluiten we af met een kiescantus waarop de kandidaten zelf een act moeten brengen. Een 'advocaat' probeert het publiek dan te overtuigen waarom het voor een bepaalde kandidaat moet stemmen. Hierna volgt logischerwijze de stemronde. De winnende kandidaat mag dan het laatste deel van de cantus leiden."

"Zonder goeie slotact sta je nergens"

Alexander is een preses in hart en nieren. Maar in het presidium kruipt verdomd veel tijd. Laten we nu heel toevallig de kiesweek als voorbeeld nemen. "Een kiesweek vergt toch wel wat voorbereiding en je kan er best ongeveer twee maanden op voorhand mee beginnen. Het grootste werk bestaat erin om sponsors te contacteren en te overtuigen om geld op tafel te leggen of producten ter beschikking te stellen. Er moet ook een boekje met het programma gedrukt worden, eventueel nog T-shirts. De fuifzaal moet vastgelegd worden, je moet de acts in mekaar steken, voor optredens zorgen en noem maar op. Het is uiteraard de bedoeling om zoveel mogelijk gratis, of toch spotgoedkoop weg te geven. De slotact op de cantus is ook van vitaal belang. Zo had er iemand enkele jaren geleden een schitterende kiesweek, maar zijn slotact was op het laatste moment afgelast. De andere kandidaat had een minder goede kiesweek, maar kwam wel met een formidabele slotact op de proppen. De tweede kandidaat heeft uiteindelijk gewonnen." Volgens Alexander heeft een kiesweek wel degelijk zijn nut. "Het grote voordeel aan de kiesweek is dat je dan al deftig moet samenwerken met je team om alles te organiseren, zodat je op voorhand weet op wie je kan rekenen en wie er eerder aan de luie kant is. Als je dan later je definitieve team samenstelt, kom je niet voor al te veel verrassingen te staan. Net als tijdens het jaar zelf kan een kandidaat misschien wel goed zijn, maar het zal hem of haar niet lukken om alles in orde te krijgen zonder een sterk team achter zich."


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84