Image
25/03/2003

PRESIDIUMVERKIEZINGEN 2003 : Hasselt

"Als preses leer je alle knappe vrouwen kennen"
Sterke teams? Eens kijken of ze die ook in Limburg hebben. Yo Hasselt, al wakker? Het is al namiddag, dus dat moet lukken. Joris Hermans alias Plomp is preses van de Hasseltse studentenclub Mercurius. Hij is intussen al aan zijn derde jaar presidium toe.

 "De vorige jaren was ik cantor en ab-actis, twee taken waar ik ongelooflijk van heb genoten. In het presidium stappen was eigenlijk een logische keuze voor mij. Vergelijk me maar met een bij. Die kan ook niet stoppen met werken en heeft een sterk groepsgevoel. Dat geldt ook voor mij. Ik verveel me snel en kom dus graag onder de mensen." Preses zijn is voor Joris de max. Je komt overal gratis binnen, leert veel knappe vrouwen kennen en je honger naar macht wordt gestild. "En de voldoening van samen met je groep iets te realiseren, is natuurlijk ook erg fijn." Maar de laatste jaren is er volgens Joris minder interesse voor het presidium. "Er stellen zich almaar minder studenten kandidaat. Er komt ook veel bij kijken, en de hedendaagse student voelt zich niet meer geroepen om zich te engageren in het traditionele studentenmilieu."

"Eddy Wally werd bedolven onder tomaten"

 Niet iedereen is dan ook in de wieg gelegd om politieke campagnes op microformaat te voeren. "Je moet vooral mensen kunnen overtuigen, de studenten stemmen niet zomaar op jou. Dus speel je in op de noden. En welke zijn de maatschappelijke thema's die een student wakker houden? Drank, muziek en entertainment. En liefst zo goedkoop mogelijk allemaal. De meeste ploegen zetten dus een grote tent op, geven massa's gratis drank weg en laten de studenten genieten van opzwepende beats en verschillende bekende en zotte acts. Een paar jaar geleden is Pat Crimson een keer met een parachute uit een helikopter gesprongen. Hij landde knal naast de verkiezingstent en is daar dan het podium opgekropen om nog een paar liedjes te 'zingen'. Zo van die leuke dingen maak je wel mee op een verkiezing. Of vraag het aan Eddy Wally, die zal zich zijn tomaatgevulde optreden bij ons ook nog wel herinneren, denk ik." De verkiezingen van Mercurius vinden plaats op het terrein vlak bij de discotheek Atmoz. Tijdens de fuif wordt de verkiezingsuitslag bekend gemaakt. "Iedereen is welkom, want ook dit jaar zal het weer een groot feest worden."

"Dit heeft geen enkele vrouw mij voorgedaan!"

Misschien wordt de nieuwe preses dit jaar in Hasselt wel een vrouw? Sophie Scheerlinck bijvoorbeeld. "Dat zou dan wel een primeur zijn voor Mercurius, want dat heeft nog geen enkele vrouw mij voorgedaan." Waarom wil Sophie preses worden, wil ze een stapje hoger dan scriptor? "Waarom niet? Dit is de grootste uitdaging die een actief student kan aangaan, vind ik. Ik hou ervan mensen te entertainen, wat toch wel belangrijk is als je activiteiten wil organiseren. Je moet goed kunnen aanvoelen wat studenten willen en ik denk wel dat ik daar een en ander van weet. Gevoel hebben voor verantwoordelijkheid is ook wel belangrijk, en er moet toch iemand zijn die dit op zich wil nemen, hé." Veel te goed voor deze wereld! Geen paniek, Sophie ziet de verkiezingsweek al helemaal zitten. "Als alles goed gaat, komt dj Buscemi hier bij ons draaien. Hij zal er wel voor zorgen dat de tent volloopt en het een spetterend feest wordt! En we zijn natuurlijk ook gewoon een winning team dat niet met zich laat sollen. Ik zou zeggen: 'Met z'n allen daarheen, een feestje bouwen en lekker knallen!"


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84