De universele eetbaarheidstest
Verdwaald in de wildernis en niets meer te eten? Als je niet zeker bent of een plant eetbaar is, volg dan volgende 13 stappen:
1) Deel de plant op in bladeren, stengels, wortels, knoppen en bloemen.
2) Test maar één onderdeel van een plant tegelijk.
3) Ruik aan de plant: sterke of zurige geuren zijn al voldoende om ze af te schrijven.
4) Vast 8 uur alvorens de test te doen.
5) Doe de contacttest: hou het te testen plantgedeelte vijftien minuten tegen de binnenkant van je elleboog of pols en ga na of er geen allergische huidreactie optreedt.
6) In de testperiode mag je enkel het te testen plantgedeelte en zuiver water innemen.
7) Neem een kleine portie en 'bereid' ze zoals je ze wil proeven.
8) Wrijf de portie tegen je lippen en wacht op een prikkende, brandende of jeukende reactie.
9) Als er na drie minuten niets aan je lippen mankeert, leg de portie dan op je tong. Niet kauwen.
10) Als er na een kwartier geen reactie is, kauw dan grondig. Niet doorslikken!
11) Weer 15 minuten wachten. Niets aan de hand? Niets in je mond brandt, jeukt, steekt, of voelt verdoofd aan? Slik dan.
12) Wacht 8 uur. Mocht je je ziek beginnen te voelen, kots dan en drink heel veel water.
13) Als je na 8 uur niets voelt, eet dan een paar tientallen gram van hetzelfde plantengedeelte, op dezelfde manier bereid. Wacht nog 8 uur. Niet ziek? Dan heb je een eetbare plant gevonden.