Wijnkunde voor dummies
Ook al eens vaders wijnkelder binnengeslopen om daar ongezien een lekker flesje te verdonkeremanen? Als je dan toch tot die snode daad overgaat, dan kan je maar beter weten wat te pikken! Guido smeedt je om tot een oenoloog voor vijf minuten!
Hoe wijn bewaren?
We weten ook wel dat er bitter weinig studentenkoten zijn met een wijnkelder. Dat wil niet zeggen dat je je wijn zomaar onder je bed mag leggen. Een paar bewaartips.
- Wijn wil rusten. Zorg dat je flessen donker en zonder beweging kunnen rusten.
- Wijn heeft het snel te warm. De ideale temperatuur is 10 à 12°C. Vermijd ook bruuske temperatuurschommelingen.
- Wijn is delicaat. Vermijd geurtjes, schimmel en insecten, wat die zijn de doodsteek voor je wijn. Een beschimmeld stinkkot vol kakkerlakken is niet de ideale plaats om een paar exquise flesjes te stockeren!
- Wijn houdt niet van vocht. De ideale vochtigheidsgraad is 70 à 80%. Te veel vocht kan de kruk doen rotten en de wijn bederven.
Welke wijn bij welk gerecht?
Je mag niet zomaar om het even welke fles opentrekken bij om het even welk gerecht, en het is heus wel wat ingewikkelder dan "wit voor vis, rood voor vlees". Hieronder een aantal perfecte huwelijken.
| Charcuterie |
Franse Beaujolais |
| Zeevruchten |
|
Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw-Zeeland | |
| Lamsvlees |
Franse Pauillac |
| Kalfsvlees |
Spaanse Cabarnet Sauvignon |
| Gegrild vlees |
rode wijn uit Chili of Argentinië |
| Kip |
Australische Shiraz of een Zuid-Afrikaanse Pinotage |
| Pasta |
Italiaanse Chianti of Montepulciano |
| Kaas |
Franse Pinot Noir |
| Dessert |
Franse Sauternes of een Spaanse Muscat |
Temperatuur van opdienen
Wijn gooi je niet zomaar in een glas! Zet bijvoorbeeld nooit een fles rode wijn in de koelkast, zelfs niet als ze een namiddag in de zon heeft gestaan. Beter is ze langzaam te laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Kamertemperatuur! Het hoge woord is gevallen! Iedereen weet dat je rode wijn het best 'gechambreerd' uitschenkt, maar wat wil dat precies zeggen? Letterlijk is dat inderdaad 'op kamertemperatuur gebracht', maar daar bedoelt men dan wel de kamers uit lang vervlogen tijden mee, toen het gemiddeld 15 à 18°C was in huis.
Dit zijn mooie richttemperaturen:
- champagne en likeurwijnen 6 à 8°C
- droge witte wijn en rosé 10 à 12°C
- lichte rode wijnen 14 à 15°C
- zware rode wijnen 15 à 18°C
- gele Jurawijn 15 à 18°C
Er staat geen maat op
Heb je ook al zwetend met een restaurantkaart in handen gezeten omdat je niet wist hoeveel wijn je zou krijgen als je een 'demi' bestelt? Met een karafje huiswijn is het makkelijk: dan kan je de maat aangeven in centiliters. Maar we helpen je even met volgende chiquere maatstaven:
- een quart 20 cl
- een demi 37,5 cl
- een fles 75 cl
- een magnum 1,5 l
Wijnen uit de Nieuwe Wereld
Goedkope wijnen uit de hele wereld drinken? Guido selecteerde bij Delhaize enkele klassewijnen tegen democratische studentenprijzen.
|
Land |
Rood |
Prijs € |
Wit |
Prijs € |
| Argentinië |
Tempranillo (2002) |
3.69 |
Trivento Chardonnay (2002) |
7.08 |
| Australië |
Kangaroo Merlot (2002) |
4.48 |
Traminer (2002) |
4.88 |
| Bulgarije |
Black Mountain (2001) |
3.08 |
Black Mountain (2002) |
3.58 |
| Californië |
California Cabarnet Sauvignon (2002) |
4.08 |
|
|
| Chili |
Tierra de Fuego Cabarnet Sauvignon (2003) |
3.49 |
Tierra de Fuego Chardonnay (2003) |
1.22 |
| Duitsland |
Baden Rivaner Classic (2001) |
3.88 |
|
|
| Griekenland |
Nemea (2003) |
3.29 |
Retsina (2000) |
3.38 |
| Italië |
Vino Rosso d’Italia (2000) |
2.09 |
Frascati (2003) |
4.08 |
| Marokko |
Domaine Delorme (2001) |
4.78 |
|
|
| Portugal |
Messias (2000) |
3.98 |
Gazella Vinho Verde |
3.79 |
| Spanje |
El Hidalgo (2000) |
1.99 |
Bach (2002) |
6.08 |
- www.vin.fr
- www.enology.net
- www.intowine.com
- www.sopexa.com
- www.wijnweetjes.nl