Image
25/03/2003

ONVERFILMBAAR? NOT! Adaptation

Wat doe je als je een onverfilmbaar boek moet bewerken tot een filmscript? Charlie Kaufman, bedenker van Being John Malkovich, worstelt met dat probleem wanneer hij The Orchid Thief op z'n bureau krijgt, de bestseller van journaliste Susan Orlean over een passionele orchideeënkweker uit de moerassen van Florida.
Tot dusver klopt alles met de realiteit. Maar ook met de fictie, want Adaptation is niet alleen een verfilming van The Orchid Thief, maar is meteen ook een postmoderne en bijzonder grappige komedie over de zoektocht van de schrijver(s). Charlie Kaufman voert zichzelf op als personage in de film, ontdubbelt zich zelfs door er z'n tweelingbroer Donald bij te betrekken, allebei schitterende rollen voor een haast onherkenbare Nicolas Cage. En ook schrijfster Susan Orlean wordt een personage (Meryl Streep, definitely terug), wat van Adaptation een in eerste instantie enigszins verwarrende, maar naderhand bijna geniale rolprent maakt. Het boek mag dan al "zoveel lagen als een ui" bevatten, de film gaat nog een streep verder: zoveel briljante deconstructionistische niveaus, het is vrijwel nog nooit vertoond. Deze magische, grappige en spetterende mélange tussen feit en fictie moet je met eigen lijf en leden ondergaan. Misschien vind je de aanpak van regisseur Spike Jonze vergezocht en bizar, en misschien val je niet voor de onaardse humor van Kaufman, maar één ding staat vast: Adaptation is tot nader order de origineelste film van de jaren nul.

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84