Image
25/03/2003

'T IS OORLOG OP STRAAT: Drive-by hacking

Steeds meer bedrijven installeren draadloze netwerken. De schimmige jongens aan de clandestiene onderkant van het cyberfirmament hebben dat ook gemerkt: gewapend met een laptop, een kaart voor draadloze netwerken en wat van het internet gedownloade software trekken ze op het oorlogspad. Je kan onderhand van een heuse trend gewagen: duik weg voor de drive-by hackers!

Drive-by hacking of wardriving is eigenlijk relatief simpel: met een wagen rij je langzaam door een straat waar veel grote bedrijven gevestigd zijn. Als je een bedrijf passeert waar een draadloos netwerk is geïnstalleerd (die zijn allemaal gebaseerd op het WiFi-protocol: Wireless Fidelity, of 802.11b voor de kenners) pik je hun signaal op met je laptop. Als het WiFi-netwerk onbeschermd is, wat meer regel dan uitzondering blijkt te zijn, parkeer je je wagen en kan je zo op andermans kosten draadloos internetten of - wat veel erger is - vertrouwelijke documenten uit het bedrijfsnetwerk naar je harde schijf laden.

>> WARDRIVERS

Dat het werkt, bewijzen een aantal recente tests door multimediajournalisten. Een ploeg van BBC News Online vond in het financiële centrum van Londen 12 netwerken binnen een straal van 1 kilometer, waarvan er 8 wagenwijd open stonden. Ongeveer tegelijkertijd hackten Nederlandse journalisten niet minder dan 19 netwerken op de Amsterdamse Singel. Nu heeft het WiFi-protocol wel een encryptiesysteem (WEP), maar een beetje geoefende wardriver heeft dat zo omzeild. Met andere woorden: een onstellende hoeveelheid grote bedrijven zet bij wijze van spreken hun dossierkasten wijdopen voor iedereen die erin wil komen snuffelen.

>> WARCHALKERS

Drive-by hacking begint een ware subcultuur te worden. Wardrivers geven op trottoirs met krijtsymbolen aan waar onbeschermde draadloze netwerken te vinden zijn, een praktijk die warchalking werd gedoopt. En op de laatste DefCon in Las Vegas, het grootste hackersevenement ter wereld, werd een heuse wardrivingwedstrijd georganiseerd: wie de meeste onbeschermde WiFi-netwerken wist te lokaliseren, kreeg de meeste punten.

>> DRIVE-BY SPAMMERS

Maar er zijn ook minder speelse neveneffecten. Een fenomeen in opmars is drive-by spamming. Omdat spamming (ongevraagde commerciële e-mails versturen) langzaam maar zeker moeilijker wordt gemaakt door de wet, proberen sommige louche webmasters de privacyregelgeving te omzeilen door wardrivinggewijs in te loggen op andermans netwerk, snel een spam te versturen naar een paar honderdduizenden e-mailadressen en weer weg te rijden.

>> HUBHOPPERS

Ten slotte zijn er de idealisten, die van het fenomeen willen gebruik maken om een soort gemeenschappelijke draadloze internetdekking voor iedereen te creëren. Het Nederlandse Hubhop groepeert mensen die hun netwerk vrijwillig openstellen voor 'voorbijgangers'. Als genoeg gebruikers daartoe bereid zijn, kan je op middellange termijn een klein en volgebouwd land als Nederland of België quasi volledig laten 'dekken', zodat je vrijwel overal gewoon je laptop kan openplooien om te beginnen surfen bij de gratie van de Hubhoppers. De cyberversie van de Amsterdamse witte fietsen, zo je wil: je maakt er even gebruik van en zet 'm dan weer neer voor de volgende liefhebber. Hubhop heeft al een kleine 500 access points, en blijft groeien.

Herbert De Paepe

www.hubhop.com


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84