Image
25/03/2003

Bolchi: knuffel het echte

Lien De Greef zingt bij Bolchi, zes jonge muzikanten uit het Gentse vol overgave en plezier in ons muzieklandje. Vorige zomer vielen ze op tijdens de Gentse feesten en in het najaar scoorden ze met het heel aanstekelijke 'City Trippin' op Studio Brussel. Bolchi is een heerlijk vernieuwende muziekwind die vrolijke songs durft te maken en rotsvast achter hun 'embrace the original'-leuze staan. Wij knuffelen ze alvast even voor.

GUIDO: Wat wil Bolchi zeggen?

LIEN: Bolchi & Imagu was onze eerste naam, da's Russisch. Bolchi betekent 'meer'.

GUIDO: Hoelang zijn jullie al bezig?

LIEN: Twee jaar. Wij kenden elkaar niet, maar de rest van de groep was er al en ze zochten een zangeres. Zo zijn ze bij mij terecht gekomen. Jeroen schrijft de nummers, teksten, zanglijnen en refreinen, maar iedereen werkt mee aan de arrangementen. De muzikanten werken op hun accenten, riffjes. Ik doe nu ook al eens de zanglijn. Jeroen zorgt voor de basis en van daar werken we verder.

GUIDO: Is het niet vreemd om teksten van anderen te zingen?

LIEN: Ik vind dat niet erg. Als de teksten me niet aanstaan, zeg ik het. Ik probeer me in te leven in de teksten die hij schrijft.

MUZIEK NAAST EEN 'ECHTE' JOB

GUIDO: Jullie leken vorige zomer uit het niets te komen!

LIEN: Tijdens de Gentse Feesten hebben we op het groot podium gestaan en tijdens het jaar ook in heel wat cafés. Onze eerste single, een demoversie eigenlijk, is heel toevallig bij Studio Brussel terecht gekomen. Iemand is dat beginnen te draaien. Dat was heel gek, toen we dat de eerste keer op de radio hoorden en onszelf in de playlist zagen staan. Het deed echt raar, aangenaam schrikken. Voor de tweede, onze eerste 'echte' single, zijn we opnieuw naar Studio Brussel gestapt, Dirk Stoops vroeg ons toen ook in een programma. Nu draaien ze 'City Trippin' vaak omdat ze het echt goed vinden.

GUIDO: Komt er een volledige cd?

LIEN: We werken altijd aan nieuwe nummers. Met dat resultaat op de radio is het natuurlijk nog toffer, en de volgende single is al op komst. We hebben er ook veel optredens bij, het gaat goed vooruit.

GUIDO: Is er nog plaats voor nieuwe groepen in een muziekwereld in crisis?

LIEN: Ik hoop op de optredens. Als je veel optredens hebt, kan je langzaamaan opbouwen en groeien. De verkoop, ja, die zal momenteel wel voor kleine én grotere groepen lastig zijn. Ik doe het uiteindelijk ook totaal niet voor het geld. Ik vind het perfect nu, we treden veel op, we hebben succes, ik zou graag grote festivals doen. Maar als je er niet kan van leven is het wel spijtig, maar dan nog zou ik er mijn muziek niet voor opgeven. Optreden, muziek schrijven kan heel hard werken zijn, maar uiteindelijk is het heel leuk. Het is heel jammer dat de meeste muzikanten in België er een 'echte' job moeten bijnemen.

HET ZANGERTJE ALS PRODUCT

GUIDO: Jij studeert aan het conservatorium. Is er een verschil tussen geschoolde en selfmade muzikanten?

LIEN: Je leert er onbewust veel, terwijl de stijlen in de jazz-richting die ik volg toch niet zijn wat ik in Bolchi doe. Maar of je nu conservatorium hebt gedaan of niet, dat maakt niet veel uit. Je moet gewoon veel met muziek bezig zijn en talent hebben. Je kan naar school gaan en thuiskomen en niets meer met muziek doen, zo werkt het natuurlijk niet. Je hebt wel meer techniek, maar als je geen gevoel hebt, zal je het toch nooit kunnen.

GUIDO: Zou je als zangeres meedoen aan Idool?

LIEN: Van mijn leven niet. Als je wil zingen, zing dan, wees creatief, werk mee aan liedjes en doe iets wat je graag doet. Ik zing liefst in een groep, ik zou nooit willen dat alles rond mij draait. In de groep is het toch al een beetje zo, en ik vind dat niet zo leuk. Voor mij gaat het om de muziek en is iedereen evenwaardig. Ik zing, de bassist bast, de zangeres zingt, het een werkt niet zonder het ander. In Idool wordt er een product gemaakt van het meisje of de jongen die wint. Ze zingen daar de grootste clichés uit de popmuziek, vaak écht slechte liedjes. De jury die daar zit, vind ik trouwens ook niet echt mensen om naar op te kijken.

GUIDO: Wie zou er in jouw jury mogen zitten?

LIEN: De jongens van Das Pop, Jill Scott, Lauryn Hill, Bilal, allemaal mensen waar ik écht naar opkijk.

Laurent Derycke


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84