Image
18/06/2002

Broodje warme bal gehakt : Een culinaire zoektocht door Amsterdam

Onlangs hadden we een paar uurtjes stuk te gooien in Amsterdam. Bovendien waren we met een scheurende honger van de trein gestapt en regende het oude wijven. Vandaar dat we onszelf een heilige missie oplegden: we zouden op zoek gaan naar de echte oer-Hollandse keuken. Lekker smikkele, joh!

Je loopt het station uit en je komt een zebrapad of drie verder terecht op het Damrak, de ideale uitvalsbasis voor de ontdekking van Europa's decadentste stad. Links heb je de walletjes, rechts de grachten, en rechtdoor de Dam met het Koninklijk Paleis. Heel mooi allemaal, maar wij hebben honger! We laten het seksmuseum dus wijselijk voor wat het is, vermoeden dat de hoertjes rond de Oude Kerk toch nog niet wakker zijn, en gaan meteen op zoek naar Hollandse maagvulling.

Argentijnse steak en Vlaamse frites

Zoals in elke wereldstad vind je in Amsterdam naar schatting een half miljard buitenlandse restaurants. Veel Oosters en Indonesisch ("Indisch") uiteraard, de Nederlandse koloniale geschiedenis in acht genomen. Verder de nodige shoarmatenten en een ontstellende hoeveelheid Argentijnse steakrestaurants. Het lijkt wel of de helft van de koebeesten die ooit de Zuid-Amerikaanse pampa's begraasden in Amsterdam zijn terechtkomen. En daar op het Damrak, nóg uitheems voer: Vlaamse frites! Pakjes friet in drie variëteiten: een kleintje (Schanulleke), een middel (Urbanus) en een groot (Obelix). Heel creatief van de uitbater, maar iemand zou hem toch eens moeten uitleggen dat Obelix een geboren en getogen Galliër is. Een Fransman dus. En Vlaamse frites? Blijkbaar heeft onze minister-president met een dikke alcoholstift een zuiverende tocht door Amsterdam ondernomen, want van het woord "Belgisch" is nergens nog een spoor te bekennen. Ach, die Hollanders toch. Ooit lazen we in een Nederlandse krant een artikel over "Kuifje, de Vlaamse reporter". Het is voor een buitenlander niet steeds makkelijk om onze communautaire finesses te doorgronden.

Kroket uit de muur

Genoeg gemijmerd. Honger! We stappen verder naar de Dam, waar we even om onze as draaien. Aha! Daar licht in geel en rood het uitnodigende logo van de automatiekketen Febo op. Hollandser kan niet! Een automatiek werkt als volgt: voor tientallen kleine raampjes liggen bruingebakken kroketten te wachten op hongerige klanten. Bloot vlees voor het raam, typisch Amsterdam. Je gooit een paar muntstukjes in het gleufje, en dan kan je het deurtje opentrekken en je kroket nemen. En het allerleukste is dat daar helemaal niets automatieks aan is, want als je lang genoeg wacht, merk je dat een Surinamer in roze schort eigenhandig weer verse kroketten in het laatje komt leggen. We proeven achtereenvolgens een satékroket, een kalfsvleeskroket en een bamibal. Hmm!

De haringhandel

Op zo'n trits kroketten kan je wel een stevige grachtenwandeling maken, maar echt gevuld zijn we nog lang niet. In de schaduw van de Westerkerk, vlak bij het homomonument en het Anne Frankhuis, stappen we een typische haringhandel binnen. Eén zure haring alsjeblieft,om hier te nuttigen. Onder het maken van een sappig Amsterdams praatje fileert de goede man achter de toonbank het zwembeest en snijdt het in stukjes. We peuzelen het voor zijn ogen op tot de laatste vin, terwijl diverse kwaaie vormen van maagzuur onze slokdarm beginnen aan te vreten. Beuaark!

Nog meer?

Zelf proeven is er wegens die schuine haring niet meer bij, maar plichtsbewust gaan we verder op zoek naar Hollandse heerlijkheden. De Jordaan, doorgaans Amsterdams kleurrijkste volkswijk, ligt er uitgestorven bij op deze stormachtige donderdagmiddag. Op de hoek van de Tuinstraat en de Eerste Eglantier Dwarsstraat zien we toch een lichtje branden. De Broodjeshoek zowaar. Een handgeschreven menukaart voor het raam meldt dat de dagspecial het "broodje warme bal gehakt" is. Wegwezen!

Niet zo gek ver van het station, op nummer 113 op de Nieuwezijds Voorburgwal, vinden we eindelijk wat we zoeken. Restaurant Oud Holland, een pand uit 1649 waar dagelijks grootmoeders Neerlandse keuken wordt bedreven. Daar eet je Urker snack (brood, scholfilet en remouladesaus), of uitsmijter, tosti's of Hollandse erwtensoep. Specialiteit? Pruttelpot en capucijners (bonen, spek, ui en kotelet). We weten genoeg, en besluiten maar niet meer op zoek te gaan naar de authentieke boerenkool met worst. Die haring ligt namelijk nog steeds wild met zijn staart te kwispelen op onze maagbodem.

(HDP)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84