Image
13/01/2003

Alles van Vance 6: Howard Flynn : Jongensavontuur met zeebenen

Je moet er je gedachten bijhouden als je alles van 'XIII'-tekenaar William Vance wil verzamelen. De bundels 'Alles van Vance' worden op zachtst gezegd op een bizarre manier uitgegeven. Deel 7 (Roderik) verscheen vorig jaar bij Dargaud, vandaag ligt Howard Flynn in de rekken - een Lombard-uitgave en genummerd als deel 6 - en later verschijnen deel 1 tot en met 5 met de complete verhalen en illustraties die Vance maakte tussen 1962 en 1967.

't Lijkt wel Memento, of de Processie van Echternach, maar een en ander heeft te maken met wie de rechten heeft op welk materiaal. Enfin, we hebben in elk geval 176 pagina's 'Howard Flynn' in handen, lekker ouderwetse zeemansavonturen voor kleine en grote jongens, al dan niet in korte broek. De verhalen verschenen tussen 1964 en 1973 in het weekblad Kuifje en zijn ongewijzigd opgenomen in dit boek (dus inclusief fouten en 'vergeten' inkleuringen). Vance tekende ze uiteraard, en de tekst is van Yves Duval, een man die in die tijd industriële hoeveelheden historische verhalen uit z'n schrijfpen perste. Soms mag je dat letterlijk nemen, want de laatste 40 bladzijden in deze bundel zijn - van 1970 af - korte verhalen. Proza dus, met illustraties in zwart-wit én kleur van William Vance. Wie zin heeft om die te lezen, moet wel heel erg door de nostalgiemicrobe zijn gebeten, maar de strips lonen nog steeds de moeite. Nogal rechtlijnig allemaal, de rechtschapen zeeman Flynn versus het scum der oceaan, maar 't is oprecht en meeslepend jongensavontuur. Roerend wederzien voor de één, aangename kennismaking voor de ander, en eigenlijk een must voor elke stripliefhebber die een zeemanshart in z'n borstkas voelt kloppen.

(HDP)


Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84