Image
14/01/2002

De Kraai 4: De Kraai in de puree : Katholieke tweelingbroers aan de rol

Beste detectivereeks van het moment? Geen seconde twijfelen: 'De Kraai'. Vorig jaar spectaculair gelanceerd met drie albums op geen tijd, is de reeks van Lax inmiddels op kruissnelheid gekomen. De Kraai in de puree, zaak nr. 4, is geen album dat nog bij Lax in de lade lag, maar gewoon het recentste 'Kraai'-avontuur dat-ie heeft getekend. We zijn inmiddels al een tijdje verwijderd van de millenniumwende uit het eerste album, en ex-klokkenmaker de Kraai begint zowaar een doorgewinterde privé-detective te worden.

Wanneer hij naar een onooglijk alpendorpje wordt geroepen door de plaatselijke pastoor, kan onze sombere neuzelaar met de kraaksnedige woordenschat nog niet bevroeden dat hij zich andermaal in een wespennest steekt dat stinkt als de neten. Meneer pastoor - die er een jackpot in zijn biechtstoel op nahoudt, hoe komt een mens erop? - heeft namelijk een (nog) minder katholieke tweelingbroer, en die heeft voor het eerst in jaren van zich laten horen middels een brief in een fles. Enfin, het zaakje brengt de Kraai naar zowat de hele Portugees sprekende wereld: eerst naar Madeira, en vandaar verder naar het zwoele Amazonebekken, waar hij een gevecht moet aanbinden met zowel gewetenloze grootgrondbezitters als zijn eigen darmen. De Kraai in de puree is heerlijke lectuur: een doorwrocht verhaal, sublieme dialogen, een monkelende offscreen vertelstijl (alleen Nestor Burma doet beter) en vooral heel veel humor. De tekeningen zijn topklasse (en een stuk toegankelijker dan je op het eerste gezicht zou denken), dus kunnen we dit pareltje al meteen uitroepen tot ons favoriet album van januari. Nog elf maanden te gaan!

(HDP)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

Luc Sels nog vier jaar rector van KU Leuven

Studenten en personeel van de KU Leuven konden gisterenavond online hun stem uitbrengen op wie ze de [...]

12/05/2021

Taylor Swift is eerste vrouw met Global Icon BRIT award

Op zondag 9 mei maakten de organisatoren van de BRIT awards bekend dat Taylor Swift dit jaar de Global [...]

11/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84