Image
20/01/2003

De sluier rond Israel : Zwarte Olijven 3: Gij zult een bokje niet koken in de melk van zijn moeder

Onlangs toonden we iemand een album van 'Zwarte Olijven'. Iemand die normaal gezien geen strips leest. "Tiens," sprak die persoon, "die prentjes doen me denken aan mijn catechese-mappen, vroeger in de lagere school."

Exactly! In kraakheldere pagina's, nooit afwijkend van zes vierkante vakjes per plaat, tekent Emmanuel Guibert een toegankelijke strip die zich afspeelt in het Israël van 2000 jaar geleden. Bedrieglijk toegankelijk, want het scenario van Joann Sfar is meesterlijk intelligent en complex, en vooral met niets te vergelijken, of het zou de romantiek van die stoffige catechese-mappen uit roomsere tijden moeten zijn.

'Zwarte Olijven' volgt de lotgevallen van Gamaliel, een jongetje dat op z'n eentje probeert te overleven in een heilig land in turbulente tijden. In Gij zult een bokje niet koken in de melk van zijn moeder staat hij aan de poorten van Jeruzalem, waar hij zijn vader wil gaan zoeken. Op die zoektocht komt hij in contact met een steeds groter en vreemder wordende groep nevenpersonages.

Sfar en Guibert vatten de beladen geschiedenis van Israël op een adembenemend knappe wijze. In hun volstrekt onvoorspelbare vertellingen lichten ze een sluier op van het mysterie dat rond dit fascinerende land hangt. Dat hadden ze natuurlijk op geen beter tijdstip kunnen doen dan vandaag. Niet te missen.

(HDP)


Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84