Image
20/01/2003

De sluier rond Israel : Zwarte Olijven 3: Gij zult een bokje niet koken in de melk van zijn moeder

Onlangs toonden we iemand een album van 'Zwarte Olijven'. Iemand die normaal gezien geen strips leest. "Tiens," sprak die persoon, "die prentjes doen me denken aan mijn catechese-mappen, vroeger in de lagere school."

Exactly! In kraakheldere pagina's, nooit afwijkend van zes vierkante vakjes per plaat, tekent Emmanuel Guibert een toegankelijke strip die zich afspeelt in het Israël van 2000 jaar geleden. Bedrieglijk toegankelijk, want het scenario van Joann Sfar is meesterlijk intelligent en complex, en vooral met niets te vergelijken, of het zou de romantiek van die stoffige catechese-mappen uit roomsere tijden moeten zijn.

'Zwarte Olijven' volgt de lotgevallen van Gamaliel, een jongetje dat op z'n eentje probeert te overleven in een heilig land in turbulente tijden. In Gij zult een bokje niet koken in de melk van zijn moeder staat hij aan de poorten van Jeruzalem, waar hij zijn vader wil gaan zoeken. Op die zoektocht komt hij in contact met een steeds groter en vreemder wordende groep nevenpersonages.

Sfar en Guibert vatten de beladen geschiedenis van Israël op een adembenemend knappe wijze. In hun volstrekt onvoorspelbare vertellingen lichten ze een sluier op van het mysterie dat rond dit fascinerende land hangt. Dat hadden ze natuurlijk op geen beter tijdstip kunnen doen dan vandaag. Niet te missen.

(HDP)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84