Image
04/11/2002

Met Kuifje naar Peru

Met Kuifje naar Peru, nog te zien tot eind april volgend jaar, is een heerlijke expositie die de onvergelijkbare verbeeldingskracht van Hergé koppelt aan de uitgebreide precolumbiaanse collectie van het Jubelparkmuseum. Sinds kort wordt je bezoek aan de tentoonstelling nog leuker gemaakt dankzij de nieuwe Andes-krant, een brochure in krantenvorm vol interessante artikels over Kuifje en de Peruaanse beschaving.

Aan het onthaal krijg je, naast de gratis Andes-krant, een soort telefoonhoorn om de hals die dienst doet als wandelende gids. Op de tonen van de ouverture uit de musical wandel je het rijk van de Inca's (en hun voorlopers) binnen. Via een heuse kristallen bol kom je terecht in de bibliotheek van Bergamot, waar in het midden de mummie van Rascar Capac staat opgesteld. Tenminste: een échte, honderden jaren oude Peruaanse mummie die erop lijkt, want nogal wat van de accessoires die Hergé afbeeldde in De 7 Kristallen Bollen en De Zonnetempel zijn onrechtstreeks gebaseerd op voorwerpen uit de collectie van het museum. Het was Edgar P. Jacobs, tekenaar van 'Blake en Mortimer', die hele namiddagen doorbracht in het museum om schetsen te maken. Een aantal van die schetsen zijn trouwens op de tentoonstelling te zien.

Beleef de zonsverduistering

Via de beruchte waterval loop je de Zonnetempel binnen, en dan begint de tentoonstelling pas goed. Prachtstukken uit de collectie van het museum wisselen af met reusachtig uitvergrote tekeningen van Hergé en tientallen originelen met sleutelscènes uit de stripalbums. Bovendien kan je ter plaatse het volledige verhaal lezen in de oorspronkelijke (en uitgebreidere) versie zoals die in het weekblad Kuifje is verschenen vanaf 1946. Op videoschermen worden beelden uit Peru geplaatst tegenover scènes uit de Kuifje-tekenfilms. De zonsverduistering wordt geëvoceerd in een aparte, sfeervolle kamer en alles eindigt met de oogverblindende schat van de Inca's. En er is nog een verrassing: de enige echte Arumbaya-fetisj uit Het Gebroken Oor, sinds jaar en dag een van de grote hits van het museum, staat er ook!

Je bent er nu toch, dus profiteer ervan om na de tentoonstelling ook de rest van het museum te verkennen. Wie geen jeugdsentiment krijgt bij het aanschouwen van de maquette van het Oude Rome of het grote jachtmozaïek van Apamea, die is vroeger naar de verkeerde school geweest...

(HDP)

Met Kuifje naar Peru nog tot 27 april 2003

Jubelparkmuseum, Brussel

¤ 5 (met studentenkaart)

Info: 02/741.72.11

illustraties © Hergé-Moulinsart 2002

foto's © kmkg-mrah


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84