Image
21/01/2002

Danny wuyts: "Ik kan alles spelen, als het maar niet te snel gaat"

Eerlijk gezegd beginnen we het stilaan op de heupen te krijgen van die overenthousiaste meezingprogramma's op TV. Het lijkt godverdomme de ZDF wel! Alleen bij De Notenclub durven we nog wel eens te blijven hangen, want daar wint het muzikaal vakmanschap het tenminste nog van de carnavalzotterij. Vooral voor de twee pianisten van dienst, Miguel Wiels en Danny Wuyts, hebben we een grenzeloze bewondering: die mannen kunnen echt álles spelen.

"Correctie: ik kan alles spelen, als 't maar niet te snel is," lacht Danny Wuyts, die autodidact blijkt te zijn. Dat dat hem niet heeft belet om successen te oogsten, bleek in de eerste aflevering van Eurosong 2002, toen Wuyts samen met Jan Schepens overtuigend een finaleplaats in de wacht sleepte. "En wat ik kan, is het gevolg van zelfstudie," vervolgt hij. "Ook de techniek errond. Ik heb eigenlijk heel vroeg de kans gekregen om beroepsmatig muziek te maken, en zo heb ik het vak geleerd."

GUIDO: Hoe ben je dan begonnen?

Wuyts: Da's een vrij straf verhaal. Op mijn achttiende was ik het al beu om altijd weer mijn auto vol te laden met versterker en keyboards. Ik was dat gesleur zat, dus ik dacht: als ik nu eens op een cruiseboot zou gaan werken waar je een aantal maanden meevaart en dus altijd je spullen bij je hebt? Dat vond ik wel een ideale job. Dus wat doe ik? Ik stap een reisbureau binnen, ik pak een cruisebrochure, ik neem contact op met die touroperator, en twee weken later was ik weg. De juiste man op de juiste plaats.

GUIDO: Aan studeren ben je dus niet meer toegekomen?

Wuyts: Ik heb geen hogere studies gedaan, nee. Leren spelen, dat doe je grotendeels in je eentje hé. Ik heb helemaal geen diploma's moeten halen. In de lagere school heb ik wel nog notenleer gevolgd en wat pianoles, maar ik ben daar eigenlijk niet mee doorgegaan. Ik heb wel nog een tijdje aan de Jazz- en Bigbandacademie gezeten. Dat was bij Freddy Sunder, in de internationale school in Borgerhout, maar die bestaat nu niet meer. En ik heb ook nog een cursus gevolgd bij SAE, de School of Audio Engineering. Dat was een Australische privé-school die zo'n beetje overal zit. Maar ik heb eigenlijk niets afgemaakt qua studies.

GUIDO: Heb je daar spijt van?

Wuyts: Niet echt, alleen als het op techniek aankomt. Als men mij bijvoorbeeld zou vragen om een klassiek stuk te begeleiden, dat zou voor mij niet weggelegd zijn. Dat stuk zou ik niet snel genoeg kunnen instuderen. Maar anderzijds heb ik dat ook niet nodig voor wat ik doe, dus 't valt wel mee.

GUIDO: Vind je het dan niet jammer dat je een studentenleven hebt gemist?

Wuyts: Nee, want ik heb het fuifleven kunnen combineren met mijn vak hé. Ik heb veel gespeeld op studentenfeestjes, in zalen en zo. Dat vind ik trouwens nog het tofst: zelf muziek maken en op die manier meefeesten met de fuifgangers. Dat vind ik eigenlijk leuker dan zelf ergens naartoe gaan met het idee van: "Nu gaan we ons eens amuseren."

GUIDO: Dus je studentenleven is bij wijze van spreken nog altijd bezig...

Wuyts: Jaja, ik leer elke dag bij. Toevallig heb ik een aantal weken geleden nog op een galabal van een studentenclub gespeeld, Dionysus. Gespeeld voor 600 zwijnen, (lacht) allemaal met een smoking aan. Dat heeft wel iets. Op zo'n avond zijn ze allemaal op hun paasbest uitgedost, en na een paar uur en een evenveel pinten vliegen die dassen en strikjes uit...

GUIDO: Is voor studenten spelen anders?

Wuyts: Ze waren in het begin een beetje onverschillig. Ze vonden het wel tof hoor, maar ze uitten het niet zo. Als je voor dertigers speelt, dan zie je meteen of ze zich amuseren, en kun je daarop inspelen. Studenten zijn anders: die zitten eerst naar elkaar te loeren of het wel ok is om iets goed te vinden, en dan pas barsten ze los. Een heel afwachtende houding.

GUIDO: Ze waren wellicht bang dat plots een hysterische Anja Daems zou komen opduiken!

(HDP)


Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

Vijf redenen waarom studeren in Québec zo ongelooflijk leuk is

“Frans? Geef ons maar Engels!, klinkt het bij de meeste studenten, en toch is beheersing van de [...]

17/01/2020

Adopteer een koala en steun Australië

Open Facebook of Twitter en er verschijnen meteen confronterende foto’s van verwoeste landschappen [...]

16/01/2020

Gamingbeurs in Kortrijk gaat next level in 2020

Na het gigantische succes van 1UP vorig jaar, komt er dit jaar een nieuwe editie van de gamingbeurs [...]

15/01/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84