Image
06/01/2002

Klokkentorens beklimmen in Toscane

In Toscane, een paradijselijk stukje Italië vol groene heuvels met wijnranken en pijnbomen, liggen tal van prachtige kunststeden met een rijke geschiedenis en machtige heersers. Om hun prestige te laten gelden, gaven die hun geniale middeleeuwse bouwmeesters de opdracht zo hoog mogelijke klokkentorens te bouwen. Guido trok naar Firenze, Siena en Pisa en beklom drie eeuwenoude campaniles.

Firenze

"Niet voor hartpatiënten", staat in Firenze op een waarschuwingsbord bij de campanile van de imposante duomo, het meesterwerk van Brunelleschi. Er is inderdaad geen lift: meer dan 400 trappen brengen je naar de top, en dan sta je echt midden in én hoog boven de renaissancestad bij uitstek. Het uitzicht is onvergetelijk: aan de oostkant kan je de reusachtige koepel van de basiliek van bovenaf bewonderen (en zwaaien naar de toeristen die daar bovenop staan). Aan de noordkant zie je de heuvels rond de stad en het dak van de duomo. Ten westen kijk je neer op de battistero, die van bovenaf een lelijk dak heeft dat vanbinnen met schitterende mozaïeken is bezet. Ernaast kan je de groepen Japanse toeristen zien trippelen op het plein voor de kerk, klein als mieren. En ten slotte de zuidkant, waar je het palazzo vecchio ziet liggen, met daarachter de Arno en de oprijzende zuidoever met het forte di belvedere. De klim meer dan waard dus, maar neem je oordopjes mee, want als de klokken beginnen te klingelen als je in de campanile bent, krijg je een decibel of 130 te verwerken.

toegangsprijs: 6 euro (geen studentenkorting)

thrill factor: **

uitzicht: *****

Siena

Ooit al tegelijk last gehad van claustrofobie en hoogtevrees? Beklim dan de torre del mangia aan het stadhuis van Siena, een supersmalle toren die meer dan 100 meter boven het centrale, schelpvormige plein van Siena oprijst. Siena - aloude rivaal van Firenze - is een schilderachtig stadje zo'n 65 kilometer verderop in het hart van Toscane. En hier kan je dus een bijzonder spannende klokkentoren-ervaring meemaken. De toren is zo smal dat je je letterlijk door het trappenhuis moet wurmen, en als je een tegenligger krijgt die van boven komt, wordt het bepaald wringen. Maar het ergste moet nog komen. Boven wordt de toren nog smaller en moet je op een houten laddertje verderklimmen. 360° rondom je zie je de stad, en dit geeft een zodanig gevoel van hoogte dat het zelfs de sterksten van maag begint te duizelen. En voor de durvers is er het nec plus ultra: een houten plateau van 2x2 meter vlak onder de bronzen klok, met één gammel laddertje eronder, zo'n twee meter boven de kantelen. We krijgen weer knikkende knieën als we eraan denken. Wie wil weten hoe het voelt net vóór je gaat base- of benji-jumpen, kan een bloedstollend voorsmaakje krijgen op de torre del mangia. Very scary!

toegangsprijs: 5,50 euro (geen studentenkorting)

thrill factor: *****

uitzicht: *****

Pisa

De toren der torens staat natuurlijk op de Campo dei Miracoli in de aloude havenstad Pisa, op een paar kilometer van de Middellandse Zee. Meer dan 900 jaar oud en al vanaf het begin scheefgezakt wegens de drassige bodem. In 1990 liep het bijna fout met de toren van Pisa: hij begon zodanig sterk over te hellen dat het waarschijnlijk was dat hij weldra zou vallen. Alle beklimmingen door toeristen werden opgeschort en een legertje ingenieurs boog zich over de kwestie. Twaalf jaar en peperdure renovatiewerken later staat de toren weer wat rechter en mag je er opnieuw op. Als je een ticket koopt, krijg je een uur toegewezen waarop je met 30 personen onder begeleiding de toren mag beklimmen gedurende 35 minuten. Dat volstaat, want je hebt maar 300 treden te doen. Net binnen de beroemde galerijen loopt een afgesleten (en bij regenweer behoorlijk gladde) marmeren wenteltrap. Terwijl je klimt kan je meestal niet naar buiten kijken, en da's behoorlijk raar. Aangezien jij recht blijft en de toren scheefhangt, hel je achtereenvolgens naar voor, links, rechts en achter terwijl je klimt. Zeer vreemd. Je mag er twee keer uit: een keer in de bovenste galerij, en een keer helemaal boven in het klokkenhuis. Als je daar staat met je haar in de wind, dat voelt toch wel heel bijzonder: je staat op het dak van een legendarisch gebouw dat zowat iedereen ter wereld kent van foto's. Cool!

toegangsprijs: 15 euro (geen studentenkorting)

thrill factor: ****

uitzicht: ***

(HDP)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84