Image
18/11/2002

Hitman 2: Silent Assassin (PlayStation 2, Xbox, PC)

In Hitman 2: Silent Assassin kruip je in de huid van de legendarische moordenaar '47'. Die trekt zich terug in een Siciliaans klooster om tot inkeer te komen en zijn verleden te verwerken. Veel rust wordt hem echter niet gegund, want al snel volgt de ontvoering van zijn vriend de abt.

Via contacten uit zijn vorige 'job' probeert hij zijn vriend terug te vinden. Maar voor wat hoort wat, en in ruil voor informatie moet '47' opdrachten vervullen. De huurmoordenaar met het kaalgeschoren hoofd doet zijn koelbloedige maatpak weer aan en trekt erop uit. Dat hij het moorden nog steeds in zich heeft, zal jij moeten bewijzen.

Het verhaal krijgt echter nog een staartje, want al snel ben je niet enkel de jager maar ook de opgejaagde. De jacht speelt zich af doorheen twintig missies in verschillende landen: Rusland, Japan, Italië, India en Maleisië. Bij de briefing van de missies ontvang je een uitgebreide beschrijving, een grondplan en enkele foto's of videoclips van de omgeving of de persoon die je moet ombrengen. De grondplannen zijn erg nuttig tijdens de missies want je kunt er strategische punten, zoals vijandige personen en hun bewegingen, op bekijken.

Open gameplay

Er wordt al enkele jaren - vaak ten onrechte - gegoocheld met de term 'open gameplay'. Hitman 2 kan gelden als een van de beste voorbeelden van deze spelopvatting. Je kunt iedere missie namelijk op verschillende manieren spelen. Via meerdere wegen kun je je doel bereiken: kom binnengewandeld via de grote poort, neem een achterdeur of gebruik het riool of het dak om binnen te geraken. Om Hitman 2 op de meest sluwe manier te spelen, zul je echter erg veel geduld moeten hebben: rondsluipen en je verstoppen achter ieder mogelijk object is dan de boodschap. Geraak je toch niet voorbij een bewaker? Breng hem dan geruisloos om met een mes of wurg hem met een touw. Life isn't easy! De slachtoffers sleep je vervolgens weg achter struikjes of naar een lege kamer, zodat je aanwezigheid niet ontdekt wordt. Van kledij wisselen met je slachtoffers is natuurlijk ook altijd handig. Op deze stealth-manier speelt Hitman 2 wel erg traag, maar uiterst effectief. Als je meer houdt van harde actie dan pak je de zaak toch aan met een flinke dosis grof geweld, niet? Je krijgt daarvoor de beschikking over een resem fijne vuurwapens, liefst dertig in totaal. Het aantal tegenstanders is meestal groot en dus valt er heel wat uit te moorden. Vaak komen echter veel bewakers af op geweerschoten of verdachte gebeurtenissen. Enige subtiliteit kan dus geen kwaad. Afhankelijk van je aanpak krijg je na elke missie een titel opgeplakt, gaande van 'expert' tot 'mass murderer'. Soms zul je enige creativiteit aan de dag moeten leggen om je weg te vinden in deze game. Hoe je bepaalde voorwerpen moet gebruiken of wat het gevolg is van sommige handelingen valt namelijk niet te voorspellen, maar met de beproefde 'trial and error' methode kom je er wel. Handig hierbij is dat je overal in de game kunt saven. Juich echter niet te vroeg, want het aantal saves is beperkt, zodat je er best zuinig mee omspringt. Gelukkig kun je bij bepaalde checkpoints een 'save' bijverdienen. Als een missie mislukt en je hebt een hele tijd niet gesaved, dan kan Hitman 2 met momenten erg frustrerend zijn.

Filmisch

De muziek in Hitman 2 is ingespeeld door het symfonisch orkest van Boedapest. Het maakt het spel erg filmisch en vooral sfeervol. Binnenkort zal de muziek zelfs apart verkrijgbaar zijn op audio-cd. Hitman 2 klinkt niet enkel als een film, het ziet er ook zo uit. Alle omgevingen zijn met erg veel detail en zin voor correctie opgebouwd. Ook de interieurs zitten vol variatie en detail. De animaties zien er perfect uit: op een bepaald moment schrokken we zelfs van onze eigen schaduw, om maar een idee te geven over hoe hoe realistisch het allemaal overkomt. De interface van de game is sober. Er zijn geen grote meters of diagrammen te zien op het scherm. De toekenning van de toetsen is op het eerste gezicht wat vreemd, maar je vindt al er snel je weg mee.

Conclusie

Dankzij Hitman 2: Silent Assassin blijft het reviewen van games nog steeds de job van ons leven. Enkele uurtjes huurmoordenaar spelen met deze game is uiterst vermakelijk en niet in het minst omdat het verhaal, de beelden en de muziek erg meeslepend zijn. Kun je het nodige geduld opbrengen, dan treft Hitman 2 je als een echte huurmoordenaar: recht in het hart!

(SVK)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84