Image
02/12/2002

Kingdom Hearts : Het beste van twee werelden?

Kingdom Hearts vloeit voort uit de samenwerking tussen twee topbedrijven in de entertainmentsector: Squaresoft (bekend van Final Fantasy) en Disney. Een ongewone samenwerking die tot stand kwam omdat de twee in Japan hetzelfde kantoorgebouw delen. Of de liefde op het eerste gezicht resulteerde in een mooi huwelijk, hebben we voor je uitgetest.

Sora, een Final Fantasy-figuur, leeft op een zorgeloos tropisch eiland samen met enkele vrienden. Semi-filosofisch dromen ze over het bestaan van andere werelden. Ze besluiten een vlot te bouwen om op verkenning te gaan. Het eerste level op het eiland doet dienst als tutorial en brengt je spelenderwijs alle nodige kennis over de game bij. Tijdens een nachtelijke storm heeft Sora een onaangename kennismaking met de Heartless, een duister en agressief volkje. Het bestaan van deze wezens bewijst alvast dat er andere werelden bestaan. Echt fijn nieuws is dat niet, zeker niet als Sora merkt dat zijn vrienden verdwenen zijn. Wanneer Sora een deur naar een andere dimensie vindt, twijfelt hij geen minuut. Ook al blijken niet alle andere bestaande werelden rooskleurig te zijn, het avontuur roept hem.

Ondertussen is op een andere wereld koning Mickey Mouse met de noorderzon vertrokken op een speciale missie. Mickey heeft het in zijn afscheidsbrief over de dreiging van de Heartless. Donald Duck, Goofy en co zijn erg bezorgd over het lot van Mickey en trekken erop uit om hem te zoeken. Met een gemeenschappelijke vijand en op zoek naar verloren vrienden komen Sora, Donald en Goofy bij elkaar terecht en bundelen ze hun krachten. De tocht zal leiden langs verschillende bekende omgevingen en personages, zoals de wondere wereld van Alice, Halloween Town uit Nightmare Before Christmas, het oude Griekenland van Hercules, het schip van Kapitein Haak, enzovoort. De verschillende werelden zijn erg bekend dankzij het collectieve geheugen dat Disney met zijn vele tekenfilms heeft opgebouwd. Deze vertrouwdheid en de mogelijkheid om interactief met de omgevingen om te gaan vormen zeker een deel van de aantrekkingskracht van Kingdom Hearts.

Gameplay

Rondhuppelen in de mooie Disney-omgevingen en de Heartless verslaan is de hoofdmoot van Kingdom Hearts. Op het einde van elk level staat een boss-fight te wachten. Het vechtsysteem is een real time systeem waarbij het vechten neerkomt op blijven hakken op de X-button. Een grote uitdaging zit er dus niet in. Af en toe zal je in de game ook op zoek gaan naar een aantal voorwerpen. Een beetje meer raadsels zouden het spel wel aantrekkelijker maken. Bij het reizen tussen de verschillende werelden maak je gebruik van het ruimteschip van Donald en Goofy. Dit is zeker het meest teleurstellende onderdeel van de game. Het speelt als een soort 3D-upgrade van Space Invaders, waarbij je blokjes en andere ruimteschepen moet kapotschieten en het ziet er erg fout uit. Behalve deze ruimtereizen zijn de graphics in de game super. Kingdom Hearts bevat ook veel tussenfilmpjes met mooie animaties. Helaas kan je deze onderdelen niet overslaan. Als je steeds tenonder gaat in een gevecht, zal je ze dus tot vervelens toe opnieuw en opnieuw moeten bekijken. In de filmpjes is de tekst ingesproken door erg bekende acteurs die Disney kon strikken. Helaas zijn niet alle dialogen ingesproken en via ondertitels weergegeven. Omdat de stemmen van Donald en co de game een grote meerwaarde geven, doet dit af aan de sfeer. Zoals zo vaak is Nederlands geen optie in de game. Jammer, want met de Disneyfiguren richt Kingdom Hearts zich zeker op de allerjongste gamers.

Sora gaat op zoek naar andere werelden. Dat is ook wat Squaresoft en Disney gedaan hebben. Een nieuwe wereld ontstond uit het samenbrengen van hun kennis en ervaring. Hoofdzakelijk komt het er op neer dat Final Fantasy de technologie leverde voor de game en Disney zorgde voor de vele personages en bekende decors. Het ongewone huwelijk tussen de twee bedrijven heeft geleid tot een mooie telg, vooral uiterlijk. De gameplay van Kingdom Hearts is minder uitdagend. Het aandeel van Squaresoft had wat groter mogen zijn.

(SVK)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84